СУ „Св. Паисий Хилендарски“ чества патронния си празник днес

снимка: интернет

С концерт ученици и учители от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица отпразнуваха патронния празник на училището днес (03.12.2019 г.). Всъщност, официалната дата е на 7-ми декември. Този ден е избран, защото според църковните кондики в началото на декември Отец Паисий е тръгнал из България да разпространява своята „История Славнобългарска“, като се предполага, че около 7-ми декември е отседнал в златишкия метох.

В големия салон на НЧ „Христо Смирненски“ се състоя празничният спектакъл, в който взеха участие самите ученици. Имаше и т. нар. „Урок по Родолюбие“, проведен от бате Искрен – д-р Искрен Красимиров, който представи свои интерпретации за великите българи Васил Левски, Христо Ботев, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Бенковски.

Удивителното изпълнение на песента „Моя страна, моя България“ на Константина Медарова изправи залата на крака и предизвика бурни ръкопляскания. Група ученици изпълниха фолклорни песни. Гости на събитието бяха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, председателят на ОбС-Златица Любомир Цветков, граждани и служители от ОбА.

По традиция през първата седмица на декември в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица се организират Паисиеви празници, чрез които се изразява почит към делото на Отец Паисий.

Във връзка с патронният празник в училището е проведен и литературен конкурс за най-оригинален разказ на тема „Една книга, една химикалка, едно дете и един учител могат да променят света“. Участие в него вземат учениците от 6.а и 6.б клас с преподавател по БЕЛ – г-жа Лилия Груева. Разказите бяха оценявани от тричленното жури в състав: г-жа Мария Велчева, г-жа Невенка Джунакова – преподаватели в училището, и Самуил Младенов – ученик от 10.а клас. Невона – Сиана Мишонска от 6.а клас завоюва първа награда. На второ място се класира Евгени Додов от 6.а клас, а на трето място се класира Преслава Иванова от 6.б клас. Те получиха красиви грамоти и книги, а всички участници – специални грамоти.

Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. в Самоковска епархия. със светското име Пенко или Петър. Различни краеведски трудове посочват други селища като родно място на Паисий Хилендарски, но тези предположения са  по-малко вероятни.

Паисий Хилендарски не получава системно образование, но през 1745 г. се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. През 1758 г. пътува до Сремски Карловци като таксидиот, където се запознава с исторически съчинения и средновековни източници за българската история, които му послужват за написването на основния труд. „История Славноболгарска“ е завършена през 1762 г. в Зографския манастир, след като Паисий напуска Хилендарския манастир заради раздор с останалите монаси. При обиколките си из българските земи като таксидиот носи своя исторически труд, за да бъде преписван и разпространяван сред българите. Предполага се, че е починал през 1773 г. на път за Света гора в селището Амбелино (днес „Св. Георги“ – квартал на Асеновград).

В края на 2015 г. БНБ пуска в обръщение нова разменна монета от 2 лв., на която е изобразен образа на Паисий Хилендарски. Изображението на хилендарския монах не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ, т.е. без нимб, като по този начин се набляга на възрожденския и будителски принос на Паисий в светската история на България. Още през 1962 г. отец Паисий е канонизиран от БПЦ с писмен акт на Светия синод.

Подготви: Петя ЧОЛАКОВА