„Сръчните ръце“ от НЧ „Труд и постоянство“ Челопеч подготвят мартеници и великденски базар

По случай Деня на Баба Марта (1-ви март) село Челопеч е вече с мартенска промяна, а сръчните членове и ръководството на челопешкото читалище „Труд и постоянство“ подготвят мартениците за утрешния ден, както и ръчно изработени произведения, които ще участват в станалата традиционна великденска изложба и базар.

Председателя на читалището Радка Костова разказва:
„Събираме се регулярно хората от читалището, за да започнем една подготовка за великденският базар, който вече си стана да кажем емблема на читалището. Всяка година продаваме картички, неща, които са изплетени на една кука, карета, разни други сувенири. Средствата, които се събират на този благотворителен базар поне досега се предоставят на хора, които са в нужда.
Предстоят ни все хубави празници, затова и сувенирите, които приготвяме са тематични – пролетни, лазарски, великденски. Идва Баба Марта, идва Осми март – най-хубавия празник за жената, след което Лазаровден, Великден – все хубави празници, свързани с цветя и цветно настроение“.

В Челопеч неминуемо възраждат и пазят традициите, умеят да се забавляват и да общуват. Заедно, задружни, малки и големи. И както самите те казват, едно време е имало седенки, днес това са нашите седенки.

Предстои утре Баба Марта да обиколи село Челопеч и да закичи челопечани с мартеница – за здраве и късмет. От читалището ще посетят детската градина, училището, пенсионерския клуб, клуба на инвалидите, общината и други, за да им подарят своите мартенички, направени с труд, постоянство и любов към народното творчество и българските обичаи.

Петя ЧОЛАКОВА