В Средногорието обстановката е спокойна. Двама нови граждани са поставени под карантина – в Чавдар и Смолско

В Средногорието няма информация за регистрирани случаи на заболели от Covid-19. По данни от институциите през почивните дни завърналите се от чужбина граждани в Средногорието са двама – по един в Смолско и в Чавдар.

Към 14.00 ч. днес обстановката е спокойна. Повечето жители спазват издадените заповеди от Министерство на здравеопазването и местната власт.  Под наблюдение остават досега карантинираните граждани:
– в Челопеч  – 4 лица, чието наблюдение изтича на 02.04.2020 г.;
– в Златица – 2 лица, чието наблюдение изтича на 01.04.2020 г.;
– в Пирдоп наблюдаваните лица са 2 с карантинен период, изтичащ на 01.04.2020 г. и 02.04.2020 г.;
– в Антон лицата са 2 с карантинен период до 01.04.2020 г.;
– в Копривщица – 8 лица с карантинен период до 01.04.2020 г.

От днес един човек е поставен под 14-дневна карантина и в Чавдар. Същият не е жител на селото и няма личен лекар, пристигнал е в събота на гости на брат си. От Община Чавдар са предприели всички необходими мерки и действия. Служители на РУ-Пирдоп са извършили проверка.

В село Смолско, община Мирково също има поставен под карантина гражданин, който се е завърнал в петък от Италия. Същият е жител на Смолско. Спазени са разпоредбите на МЗ и Община Мирково.

МБАЛ-Пирдоп е предприела всички необходими мерки за оказване на медицинска помощ в случай на пациенти, заболели от коронавируса. Като първа стъпка в тази посока е подготвена Реанимацията да приема пациенти с коронавирус, която към момента разполага с пет болнични легла. На 24.03.2020 г. ще заседава комисия, която да определи вида на медицинската апаратура, необходима за спешно лечение на Covid-19 и същата да бъде закупена чрез направеното дарение от трите предприятия „Дънди Прешъс Металс – Челопеч“ ООД, „Елаците Мед“ АД и „Аурубис България“ АД. Ръководството на болницата е изготвило списък.

Със заповед № 126/23.03.2020 г. на инж. Стоян Генов и в Община Златица е въведен вечерен час за малолетни и непълнолетни лица, които нямат право да са навън след 20.00 ч. без придружител. Заповедта важи до отмяна на извънредното положение. За същият срок е забранен и достъпът и ползването на детски и спортни площадки, на беседки и междублокови пространства, дворове на училища и детски градини.

Забранено е още: струпването на хора в градинките, както и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити места. Забранено е и на лица до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 ч. до 10.30 ч. всеки ден.

Комуникацията между общинските кризисни щабове и РУ-Пирдоп е засилена, с цел по-бърз обмен на информация и реакция.

Записали се доброволци към 14.00 ч. днес в Пирдоп са 7 души.

В Община Мирково днес започва дезинфекция. На кметските наместници от съставните села на община Мирково са раздадени моторни пръскачки, закупени от Община Мирково, както и дезинфекциращи препарати и предпазни средства (костюми, маски, ръкавици и очила), закупени с лични финансови средства на г-жа Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково.
В изпълнение на мерките за намаляване разпространението на коронавирус COVID-19, дезинфекцирането в населените места ще започне от помещенията в обществените сгради. Предвид метеорологичните условия откритите пространства за обществено ползване ще бъдат дезинфекцирани при първа възможност.

По информация на:
РУ-Пирдоп, МБАЛ-Пирдоп, Общински кризисни щабове

Уточнение: С председателят на Кризисен щаб – Пирдоп Ангел Геров не можем да се свържем по телефона. При позвъняване сигналът е свободен, но…