Сети се инж. Генов и преустанови неделния златишки пазар – инкубатор на зарази!

Златица и Пирдоп са сред водещите в разпространението на Covid-пандемията. Тревожната тенденция се наблюдава не от вчера. Броят на заболелите нарастна до степен, че двете общини влязоха в националните медии – цитирани от експерти. Но вместо вземане на адектавни и навременни мерки, до последно от Община Златица отказваха да спрат провеждането на пазара в неделя, пренебрегвайки очевидното – неспазване на мерки, системни нарушения на местните наредби, закононарушения по отношение на отстояния, неиздаване на касови бележки, изхвърляне на боклуци на нерегламентирани места и други.

Докато в община Пирдоп предоставят на гражданите официална информация, свързана с Covid-пандемията и своевременно свикват Кризисния щаб за вземане на решения, в Златица нещата са трагични. И до момента на официалният сайт на общината не може да се намери актуална информация за заболеваемостта, мерките, заседанията на кризисния щаб. Единствено на медиите златишките граждани трябва да разчитат, за да се информират с пандемичната обстановка в златишката община.

След публикация в сп. „Средногорски БАГРИ“ от 19.03.2021 г., във фейсбук-профила на Община Златица се появи издадена от инж. Генов Заповед, касаеща изпълнението на министерските разпоредби и въвеждането на 10-дневен локдаун. Появи се и протокол от заседание на кризисния щаб. Отново не става ясно кога тези важни документи са се появили на сайта на общината, защото поради някакви неясни причини датата на публикуване не са упоменава. Далеч сме от мисълта, че това се прави умишлено и с някаква скрита цел.

Със Заповед № 106/19.03.2021 г. инж. Стоян Генов нарежда преустановяване дейността на ежеседмичния пазар в гр. Златица, считано от 21.03.2021 г. до 31.03.2021 г. До 31.03.2021 г. се преустановява дейността и на пенсионерските клубове, Клуба за хора с увреждания, присъствените учебни занятия, посещението на детски градини и ясли, достъпа на граждани до Метоха и Туристческия посетитески център и други. Контролът по изпълнението на заповедта кметът Генов отново заявява, че ще изпълнява лично! Вярваме, че и лично ще проверява своевременното уведомяване на гражданите за броя на заболелите от Covid-19 в Община Златица чрез сайта на общината така, както това правят съседните общини. Вярваме, че отново в Златица ще се извършват дезинфекционни мероприятия така, както това се правеше в началото на пандемията.

Към 19.03.2021 г. в Златица заболелите са 73, от които 19 са настанени в болнично заведение за лечение. Това е рекордно висок процент на база жители, което води до основателни съмнения, че мерките в Златица са закъснели, а затварянето на неделния пазар е трябвало да стане много по-рано предвид фактите, че на него пристигат търговци от други места, не се знае дали същите са носители или не на вируса, не се спазват мерките, не се носят ръкавици и маски, пред сергиите, разположени директно върху земята се наблюдават струпвания на хора, а с изхърляните боклуци по улицата, в реката и къде ли още не, вирусът може да се предава дни наред. В същото време хората не използват по предназначение обществената тоалетна, а се изхождат където сварят, което освен covid-19, разнася из града и други вируси, болести, миризми.

Местна медия определя заболеваемостта в Средногорието като рекордна, цитирайки изказването на директора на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев, който пред национална телевизия обяви, че в Златица и Пирдоп заболелите са 900 на 100 хиляди души, определяйки, че те към 19.03. са вече 1400 на 100 хиляди. При положение, че легловата база в местната болница бе увеличена и въпреки това капацитета е достигнат, би следвало кмета на община Златица да бъде по-отговорен и да преустанови за доста по-дълъг период провеждането на ежеседмичния златишки нерегламентиран пазар, независимо от това, че една от приближените му служителки, занимаваща се със събирането на таксите от пазара, организирането на културни мероприятия и други несвойствени за капацитета ѝ дейности, се противопоставя. Водещо в случая би следвало да е здравето на гражданите, а не личното мнение на една служителка, па макар и тя всестранно капацитирана, в това число и като член на Кризисен щаб, макар и без познания в сферата. Опазването на човешкото здраве не е като издаването на билет за сергия все пак!

Списание „Средногорски БАГРИ“ призовава за повече отговорност от страна на кмет, администрация и жители, за да може Средногорието да оцелее и пребори пандемията без много жертви! Това е наше задължение! Бъдете отговорни! Спазвайте мерките и правилата!