Свети Стефан – първият мъченик на вярата

Ой, Коледо, мой Коледо! Отминаха светите дни, посветени на Рождество и Коледа! Млада Бога се роди! Коледарите посетиха домовете ни с песни и коледарски наричания… И ето, неусетно дойде 27-ми декември – денят, в който отбелязваме Свети Стефан. На третият ден след Рождество.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра. Той е и първи служител  (архидякон) във формиращата се Йерусалимска църковна община. В нея са влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а св. Стефан посочвал дейност и призваниена отделните й членове. Хора от различни страни и народи получавали храна.

Юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите, които помагали на народа и проповядвали. Те ги наказали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Те оклеветили архидякон Стефан и го пребили с камъни.

През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На същия ден се празнува паметта на св. Теодор Начертани, който заедно с брата си Теофан пострадал от иконоборците през Х век.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка, както и производните им – Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

На трапезата се редят месни ястия. Задължителни са свинското със зеле и баницата с месо.

Според някои обичаи на масата трябва да се постави и пълнена кокошка, за да има изобилие в дома през следващата година. Цялото семейство днес трябва да се събере около трапезата, а омъжените двойки трябва да посетят своите кумове.

Стефановден е приеман като един от дните на коледния период, заради което е прието трапезите да са пълни с храна, както и на самото Рождество Христово.

С този празник християните затварят кръга на годината. Тези обичаи се спазват, тъй като самото име на светеца – Стефан, от гръцки се превежда като венец, а венецът е кръгъл.