Свети Спиридон и занаятите

12-ти декември е обозначен като празник в чест на Свети Спиридон Чудотворец, роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Според житието му изхранвал сиромаси и приемал много страници в дома си. Излекувал император Констанций ІІ от тежка болест, взел участие в първия вселенски събор в Никея. Разказват, че в разгара на дебатите, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода…

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии, шивачи, абаджии, дюлгери. Народните поверия разказват, че Спиридон бил кондурджия (обущар), като почит му оказват най-вече керемидарите и тухларите. Приема се още и за покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите. Денят му, 12.12., се нарича „Ден на майсторите“!

Пътищата на Свети Спиридон са минали през България. През 4. век в древна Сердика се провержда Сердикийския събор (343-344 г.), свикан като вселенски, в който вземат участие привържениците на единосъщието. В този събор се включват около 300 епископи от всички части на Римската империя. На него главна роля взема Свети Атанасий Велики, който съобщава, че и Свети Спиридон е присъствал, изреждайки имената на участниците в своята „Втора апология“.

Народът вярва, че Свети Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи и в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Каквото е времето през 12-те дни след деня на св. Спиридон, такова, според поверията, ще е то през съответните месеци на следващата година, като на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

С празника на му на 12 декември са свързани още зимният празник на Света Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Имен ден днес празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.