Свети Атанас! Зимата си отива…

Българите наричат зимният Атанасовден още среди зима, тъй като според народното поверие от този ден зимата си отива, свети Атанас яхва бял кон, облича бяла риза и се провика от Балкана: „Иди си, зимо, идвай лято!“. Затова рано сутрин на Атанасовден всички се отправят към високите могили над селото, за да посрещнат изгрева на слънцето, палят огньове и ги прескачат за здраве.

Свети Атанас е един от светците, които са разделили небето и земята и комуто са се паднали в дял зимните снегове и ледове. Навсякъде на този ден месят пресни питки, мажат ги с мед и раздават. Питките бодат отгоре със стрък босилек.

В Самоковско казват, че на този ден свети Атанас „забожда главата си в земята“ и така я затопля и подготвя за оран. В пиринския край вярват, че всички болекни се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората. За да не се разсърдят болестите, на този празник жените не работят никаква домашна работа.

Свети Антон и свети Атанас се наричат още „бащи“ на чумата, защото според народното предание тя се родила на техния празник и затова той е познат още като Чуминден (Лелинден).

Стара българска легенда представя свети Антон и свети Атанас като братя близнаци, които били ковачи. Много отдавна, когато ковашките клещи още не били измислени, двамата работели в ковачницата си и свети Атанас връкнал в пещта да извади нагорещеното желязо с голи ръце. После погледнал към кучето, което лежало до него със свити лапички и го осенила идеята да измайстори клещи по подобие на кучешките крака. Оттогава двамата братя се приемат за покровители на ковачите и ковашкия занаят.

В Пловдивско денят след Атанасовден наричат Черна, Чьорна, Света Черна, Църън ден. В жертва се пренася черна кокошка. На този ден не се вдигат сватби, жените не работят нищо, не е позволено и да се мият.

На Атанасовден освен питата с мед по традиция за трапезата се приготвят варена кокошка и свинско с бамя. Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Танас, Насо, Ачо, Начо, Таньо, Таню, Таско, Наска, Анастасия, Наца и други.

Православната църква почита на 18-ти януари свети Атанасий Велики, архиепископ на град Александрия.

По етрополско ритуалите на този ден се смятат за запазени от тракийско време, които са запазени и съхранени от етрополци.  Празникът е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Тежка е била зимата на траките по това време,на хората им дотежала тежката борба с природата… Време било да дойде пролетта, зеленина да покрие потъмнялата земя, да повее топъл вятър, да се разлистят дърветата. Това трябвало да се измоли от бог Сабазий – божество почитано като благодетел и дарител на безсмъртието. Предполага се, че главното прорицалище на Дионис в Тракия се намирало именно там, където и до днес се тачи светецът – безсмъртния –връх Свети Атанас. Скрил се в мъглите, той чакал даровете на хората – вино и пълна софра. Ако не направели това, няма да пусне пролетта на земята и зимата щяла да се върне по-тежка и сурова.

Така всяка година траките тръгвали по снежните склонове на планината. С гайди, тимпани и чинели, с викове и крясъци те трябвало да прогонят злите духове. Когато стигнели върха нареждали големи клади от дърва и отправяли поглед към храма на бог Сабазий. Богинята на зората Еос излизала на небето и младият жрец запалвал огън. От него запалвали и другите огньове, върху жаравата, на които печели жертвени животни. По-късно хората се пръскали из планината, за да берат брашлян и кокичета, правели шапки във формата на кръг и се окичвали с тях като символ на пролетта.

В Етрополе е запазен и турският израз „Танас гилди, яз гилди!”, което на български означава „Атанас дойде, лятото дойде!”. Етрополци са пример за това, как през годините един празник е останал и съхранен във времето, празник пренасящ древните традиции и обичаи днес – във съвремието. Няма по-ценно от това да съхраним историята си, да я прославяме, да сме горди наследници, на това, което са ни оставили нашите деди. Местното население доказва, че е възможно да опазим народния дух и непокътнатата памет и днес, въпреки трудностите. Българските традиции са това, което ни отличава от сивата маса на глобалния свят. Нека да не ги забравяме, а да ги обичаме и почитаме!

по материали от Интернет