Светилището в Кулата се превърна в сМетилище. Местността е горски фонд, стопанисван от ДГС „Пирдоп“

Снимки от грозна гледка в района на тракийското светилище в местонста Кулата ни изпрати читател на „Средногорски багри”. „Уникалната като природна красота и историческа стойност местност от светилище е превърната в „сМетилище”,  не крие разочарованието си туристът, който се е натъкнал на безобразието. Непосредствено край контейнера са изхвърлени стотици отпадъци – от стари дюшеци до презарвативи. Осеяна с хартии, бутилки и стари найлонови чували е и околността, в която иначе има туристически заслон, места за отдих, чешма и дори тоалетна.

Местни заявиха, че това не е първи случай и наистина картината е ужасна. Стрелчани споделиха, че местни момчета и техни приятели от Панагюрище периодично почиствали района, но не можели да смогнат. Последната оборка на ентусиастите е била през месец май. Табелата на мястото показва, че местността е горски фонд, стопанисван от ДГС „Пирдоп”.

Мегалитният комплекс в местността Кулата е на няколко нива и не заема голяма площ, но въпреки това е внушителен. Въздействието се усилва и от многото скално изсечени ями и канали в околните скали. Според проф. д.н.к. Васил Марков този тракийски мегалитен храм е уникален за тракийската култура и засега единствен по рода си от известните ни. Доц. д-р Алексей Гоцев, ръководител на теренните проучвания, допълва че, древният комплекс поставя повече въпроси за изследване, отколкото да предоставя лесни отговори. Проучванията на обекта продължават, а специалистите работещи по него се надяват с работата си да внесат допълнителна яснота за организирането на сакралното пространство в Древна Тракия.

Соб. инф.