Самодейци от Община Златица на фестивал в Чупрене

Със съдействието на инж. Стоян Генов – кмет на Община Златица, самодейците от Вокална група за изворен фолклор „Златина“ към Пенсионерски клуб – гр. Златица, Танцов състав „Момина скала“ към НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1951“ с. Църквище, Певческа група към Народно читалище „Оборище-1897“ с. Петрич взеха участие в 17-тото издание на Турлашки фолклорен събор „Када куп прасе и ти вречу“.

Огранизатори на чупренският колоритен фестивал са Община Чупрене в лицето на кмета Анжело Добричков и Лина Петкова – председател на НЧ „Христо Ботев – 1897“, с. Чупрене. Фестивалът няма конкурсен характер и се провежда в три последователни дни – 9-ти, 10-ти и 11-ти юни, като целта му е всички участници и гости „заедно да пресъздадат една приказка, с всичките си цветове, с вкуса на топлите ѝ мелодии, с традициите и обичаите на предците“. Мисията на фестивала е да дава възможност за изява на непрофесионалните групи и изпълнители от страната и чужбина.

Фестивалната програма е съпътствана от изложба и дегустация на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, както и демонстрация на приготвянето им; демонстрация на приготвяне на месо на чеверме; етнографска изложба, отразяваща бита на турлаците; демонстрация на стари и позабравени обичаи и занаяти и други.

Участието на самодейците от Златица, Петрѝч и Църквище, подкрепени от общинското ръководство, е с цел те да представят своите изпълнения пред публика и да се мотивират да продължат да се занимават със самодейност, изучавайки автентичния народен бит, песни и обичаи, както и за богат културен обмен. Участието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Златица и „Геотехмин“ ООД с управител проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Инж. Генов сподели за сп. „Средногорски БАГРИ“, че неговата подкрепа към подобни инициативи е продиктувана от желанието му да подпомога развитието на любителското творчество, за да могат самодейците от Община Златица да имат повече изяви и да бъде поощрено тяхното усърдие. „Опазването на автентичното българско народно творчество е изключително важно за всички нас. То ни е съхранило като народ и е едно от най-хубавите неща, които сме наследили от дедите ни. А средногорското народно творчество е едно от най-красивите и си заслужава вложените усилия и любов то да бъде съхранено и представено на сцена“. Г-н Генов отправи своите благодарности към проф. дтн инж. Цоло Вутов за оказаната финансова и морална подкрепа.

източник: Община Златица