РК „Поп Недельо“ Мирково отпразнува 20-годишния си юбилей

На 15.02.2020 г. от 16.00 ч. на пл. „Разкола“ в с. Мирково членовете на РК „Поп Недельо“ отпразнуваха 20 години от своето учредяване. От името на Община Мирково кмета Цветанка Йотина поздрави мирковските родолюбци и им пожела да отбележат заедно още много юбилеи. Развълнувана, тя ги приветства за благородната инициатива да поддържат живи българските традиции, да съхраняват българщината и да я предават на идните поколения:

„Уважаеми членове на РК „Поп Недельо“ село Мирково!
Уважаеми членове на клуб „Родопски хайдути“ Смолян!
Скъпи жители и гости на Мирково!
За мен е чест и удоволствие да поздравим нашите побратими с 20-годишния юбилей. Да им благодарим за това, че съхраняват и предават българската традиция. Нека всички в сърцата си да носим вярата и смелостта на поп Недельо. Този, който носеше кръста в четата на Георги Бенковски! 
Това е голямо щастие – да бъдеш потомък на такъв човек. 
Бъдете живи и здрави, скъпи приятели! Продължавайте в същият дух, защото България има нужда от вас. Бог да пази България!“.

От името на всички жители на село Мирково, от името на ОбА и ОбС г-жа Йотина поднесе подарък на рождениците – портрет на техния патрон Поп Недельо.

20-годишната дейност на РК „Поп Недельо“-Мирково е изпъстрена с множество инициативи и участия в различни исторически възстановки. Носи името на просветителя-революционер Недельо Иванов, роден в Мирково на 8 ноември 1842 г. в бедното православно семейство на Иван и Ненка Николови.  Когато Апостолът на Свободата Васил Левски започнал революционните си обиколки из българско, поп Недельо не се включил активно в учредяването и дейността на тайния поибренски революционен комитет. Взема активно участие в Априлското въстание, редом с Георги Бенковски.

По стъпките на поп Недельо са положили клетва с чест и достойноство да стъпват днешните мирковски хайдути. В името на България!

След кратко дефиле от членовете на РК „Поп Недельо“, председателят на Клуба Асен Кренев изнесе кратка информация за неговата дейност през годините:

„РК „Поп Недельо“ е учреден през 2000 г. по инициатива на Методи Горгоров и Павел Гърбев. В момента в него членуваме 22 души.
Целта за учредяване на нашият клуб е да издирва, съхранява и поддържа автентични оръжия, вещи и облекла от ежедневието на българите през вековете. Дейността ни е свързана и с участия и организиране на възстановки, честване на годишнини и празници, свързани с историята на България, изнасяне на уроци по родолюбие, изложбена дейност и други.
Активно работим и по поддръжка на исторически и военни паметници, намиращи се на територията на Община Мирково. 
Нашият клуб има богата колекция от хладно и огнестрелно историческо оръжие. Поддръжката и реставрацията на това оръжие доведе до необходимостта от възраждането и развитието на някои занаяти като тюфекчийство (пушкарство – занаят на тюфекчията, лице което изработва или поправя пушки и пищови, оръжейник – бел.ред), ножарство и кожарство.
И днес с гордост мога да кажа, че в мирковският клуб има майстори на историческо оръжие, известни с майсторлъка си из цяла България.
Членовете на нашият клуб са неразделна част от отбелязването на годишнините от рождението и гибелта на Васил Левски, честването на националният празник на България 3-ти март, възстановките на избухването на Априлското въстание, на боеве от войните за национално освобождение на България.
Нека годишнината от създаването на Регионален клуб „Поп Недельо“ бъде повод за чувство на чест и гордост, защото всеки един от нас е оставил част от себе си, за да ни има. Нека в този тържествен ден да не забравяме и да почетем паметта на тези наши приятели, които вече не са сред нас и не доживяха юбилея. Бог да прости душите им.
Скъпи приятели, на нас се пада отговорността да разрастваме и развиваме Клуба, да продължаваме да вършим народополезни и родолюбиви дела. Да бъдем сплотени и да не забравяме откъде сме тръгнали и какво ще завещаем на следващите поколения.
Изказвам искрена благодарност и признателност на всички, които ни помагат и подкрепят. Да е честит юбилеят на РК „Поп Недельо“! Бог да пази Мирково, България и всички българи!“.

Празникът не би бил толкова пъстър и весел без участието на ДТС „Българче“ към читалище „Труд и постоянство 1901“ – Челопеч. На мегдана се изви дълго разноцветно хоро, каквото в Мирково не се е случвало от години. Ръководителят на ТДС „Българче“ Станислав Стойков и председателя на челопешкото читалище Радка Костова получиха в знак на признателност кощница с цветя.

Текст и снимки: Петя Чолакова

снимки от празника – на страницата на сп. „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук