Ремонтираха спалните помещения на чавдарската хижа „Сакарджа“

Със семпла официална церемония, на големия християнски празник „Успение Богородично“, в Чавдар осветиха изцяло обновените спални помещения на средногорската хижа „Сакарджа“. На събитието присъстваха кметът на общината, Григор Даулов, председателят на ОбС г-жа Мария Томева, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД, представител на фирмата-изпълнител и на ОбА-Чавдар в лицето на секретаря на общината Павлина Павлова и главния счетоводител Панка Илиева.

Това е поредната значима придобивка не само за чавдарчани, но и за любителите на планински изживявания, реализирана на базата на тригодишното споразумение между Група ГЕОТЕХМИН и община Чавдар по Благотворителната програма „Българските добродетели“, основана по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД, Геотрейдинг АД.

Напълно реновирани са спалните помещения, направена е нова външна изолация, сменени са дограмата, електрическото захранване и водопровода. С реализирането на проекта хижата вече има необходимите условия за предоставяне на нощувка на туристите, решили да се насладят на богатото природно разнообразие на чавдарска Средна гора и отпочинат комфортно в хижата.

Кметът Григор Даулов напръска със светена вода десетте двойни стаи на спалния комплекс на хижата и заедно с представители на дарителите разрязаха трикольорната лента за откриване на ремонтираният обект. По стара българска традиция и, за да е на хаир, както се казва по този край, бе поднесена пухкава погача с мед.

Хижа „Сакарджа“ е кокетна малка хижа, сгушила се в прегръдните на Средна гора. Намира се под едноименният връх „Сакарджа“. Съседни туристически обекти са връх Сакарджа (1343 м.) – 0.30 ч., хижа „Братия“ – 2.00 ч.; хижа „Оборище“ – 3,00 часа. Изходно място за хижата и околните туристически обекти – село Чавдар (4 часа) и Панагюрски колонии (3 часа).

Интересна забележителност в района на хижа „Сакарджа“ е земленото укрепление на връх Сакарджа, което е служило за вонен лагер. Укрепено е с могъща линия от валове, които са дълбани в самият връх. Построено е през пети век от византийски войски, които са били натоварени с отбраняването на Средна гора. Според историци този лагер е бил един от най-големите за времето си. По непотвърдени източници е побирало между 10 и 12 хиляди война.

За хижара на „Сакарджа“ бай Делчо туристи казват, че е много гостоприемен, като от Туристическо дружество „Орлово гнездо“ споделят своите впечатления в социалните мрежи: „Ще запомним и страхотния хижар на хижа Сакарджа – бай Дельо, който с чиста съвест можем да подкрепим за приза „най-човечен хижар”. Така, че който се отправи към ремонтираната хижа „Сакарджа“ може да очаква добро посрещане, незабравими емоции и много българска природна красота.

А аз си тръгнах от хижа „Сакарджа“ освен с добри впечатления от направеното, но и с китка риган – за чаша чай през зимните дни и топъл спомен от събитието.

Подготви: Петя Чолакова