Разрушиха част от велоалеята между Пирдоп и Златица заради частен обект

Шумно рекламираният търговски обект, който се изгражда в началото на град Пирдоп още не е тържествено открит въпреки няколкото обявления, че това ще се случи в началото на декември. Видимо все още се извършват строителни дейности по него. Като цяло изграждането му не мина без да затруднява средногорските жители, най-вече по отношение на предвижването им – и пеша, и с автомобили.

От няколко дни трескавите дейности по завършването на частния търговски обект са свързани и с разрушаването на началото на велоалеята от Пирдоп към Златица, която преди години бе гордостта на Пирдоп и фирма „Аурубис“. Днес обаче, нейното съществуване, облагородяване и поддръжка не са в приоритетите нито на общинското пирдопско ръковоство, нито са в полезрението на медодобивната фирма.

Припомняме как бе рекламирано преди години и използвана за еко пиар от „Аурубис България“ АД колоезденето като зелен спорт чрез споделяне на интервю във в-к „Дума“ – интервю с тогавашния директор Никола Треан, известен с интересите си към високите скорости и ралитата, както и с провежданите кастинги за футболисти от Средногорието, които да се включат в „Лудогорец“ – елитния отбор на Домусчиеви.

Колко местни футболни звезди станаха играчи на „Лудогорец“ така и не разбрахме, но видимо велоалеята бе разрушена, за да обслужи частните интереси на фирми, които не са социално ангажирани към Пирдоп и Средногорието до момента, а техните реални собственици дори май не са български граждани, предвид предвидените търговски обекта, които се очаква да отворят врати в парка.

От този частен обект, заради който разрушиха обществената велоалея, ползвана от пешеходци и колоездачи ежедневно, печалбите както и от „Аурубис“ вероятно ще заминават в други населени места и в чужди държави, а едва ли ще допринасят за повишаване на жизнения стандарт на средногорските жители.

Доколко пирдопските общински съветници и кмет защитиха обществените интереси в този случай, всеки може сам да прецени, но подобно приотизиране на частни интереси, а не на обществените такива води до основателни съмнения за корупционни практики??? Въпросът е резонен предвид продължаващата промяна и гръмките обещания.

А в Плана за интегрирано развитие на Община Пирдоп за периода 2020-2027 г. е заложено, че общината ще се грижи за велоалеята. Вида на грижата е на лице. Има велоалея – има грижа, няма велоалея – няма грижа!

Дали ще бъде възстановена в първоначалният си вид велоалеята и за чия сметка? Предстои да разберем!