Пъстър, пъстър карнавал и детски усмивки в Златица

На 20-ти май в Златица се проведе традиционният карнавал. Първото му издание е в далечните години на миналия век, но и до днес все още съществува, за да радва малчуганите и техните родители.

Тазгодишният златишки карнавал бе наименуван „Имало едно време…“. Основни организатори и виновници той да се случи бяха деветокласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Водещите Гергана Атанасова, Гергана Николова и Стоян Германов също бяха в карнавални образи – на позабравените вече герои-пакостници Макс и Мориц, и една чернокоса магьосница – разказвач на тайнствени приказни истории.

Случи се и през този май в Златица карнавал… Цветове, балони, принцеси и приказни герои. Особено преобладаваха спайдерменовците, но пък както е казал Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“… И татковци се мернаха по сцената. Веселие, ведро настроение и ентусиазъм струеше навред, въпреки промяната в плана и плисналия се майски дъжд, който не позволи карнавала да украси златишкия мегдан. Затова пък се проведе в салона на читалището. На поста озвучител, естествено, чинно бе чичо Митко от библиотеката, който е винаги готов да се отзове и помогне всяко местно начинание.

„Ах, веднъж ли, дваж ли вече в книги, вестници и речи става дума за хлапета, като тези тука двете“… Започна шареното мероприятие с представяне на Мориц и Макси – „вдигне ли се олелия – значи там били сме ние… Гледай, братко, в Златица хората се движат като броеница… Гледай… тук са множество деца – герои от приказка не една, а много приказки в шантава игра, наречена „Карнавал на приказните герои“.
И се заредиха на сцената усмихнатите деца от детските градини и от училището, които трепетно очаквали този ден, получиха аплодисментите на своите родители, балони и символични подаръци. Но най-вече изпитаха неподозираните прекрасни емоции от това да застанат в светлината на прожекторите в един приказен миг, облечени като своите любими герои.

„Да, това са подрастващото поколение! Бъдещето на град Златица“ – редяха думите водещите две Гергани и техния кавалер Стоян, представяйки един по един участниците…

От ДГ „Слънце“ представиха Пролет, Мики Маус, заледяващата Елза, Спайдермен – не един, и два, Калинка, Червената шапчица, Железен човек, един нинджа, даже скелет и какво ли още не.

От ДГ „Вяра, Надежда, Любов“ не отстъпиха по пъстрота и разнообразие на героите. И тук имаше калинки-малинки, Червена шапчица, фея, доктор даже, че и котарак, ангел, футболист и хелуинска тиква…

Малките ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ пък бяха избрали да се преобразят в Катаракът в чизми, Рапунцел, Бела от „Красавицата и звярът“, Пепеляшка, Батман, принцеса София, Амбър и Пипи дългото чорапче. Страшен и зловещ скелет (мъртвец) също се разходи по сцената, последван от пират, ловец и библиотекарка. И типичният български герой Хитър Петър бе представен подобаващо – един, че даже два пъти. Участнички с ролери показаха своите умения и събраха впечатления.

Истинско разнообразие и образи и впечатления. Е, нямаше кой знае колко публика, но пък за тези, които бяха дошли да се насладят на приказните герои, представени от бъдещето на Златица, спечелиха – и усмивки, и позитивно настроение, и надежда, вяра и любов към утрешния ден на град Златица.

Мероприятието бе пъстро и се случи въпреки абдикацията на общинска администрация и читалищна такава. Благодарение усилията на директорките на детските градини и най-вече на деветокласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. И този малък, но обединен екип доказа, че нещата в Златица могат да станат – при добро желание, отговорно отношение и безкористна любов към малките златишки жители, които заслужават да изживеят магията на един Карнавал.

И аз бях там, снимах и се веселих, аплодирах и благодарих на тези, които спомогнаха да се случи Карнавал 2019 в Златица, на тези, които ме върнаха в детството… И не пишеше ли някъде в една изключителна книга, че трябва да станем като децата… И да радваме на малките неща и да взимаме пример от тях. Децата са нашето бъдеще и ние сме длъжни да бъдем до тях и да им даваме добър пример, да създаваме чудеса – за тях! И да им предаваме наследството, което са ни оставили предишните, порастнали вече деца.

Снимки и съпреживяване: Петя Чолакова

Албумът можете да разгледата на страницата на Списание „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук. Използването им става само с изрично упоменаване на автора и изданието.