Пъстър Илинден на Еленско

Слънчево-пъстър ден, дебели сенки, юнашки тиган и тутманик, но не какъв да е, а пирдопски – това бяха запомнящите се акценти от т. нар. летен празник на Пирдоп, който се провежда ежегодно край Еленските руини по случай деня на свети Илия.

Тазгодишното празнуване на пирдопчани бе организирано в няколко поредни събития – турнир по мини-футбол, хаус-парти с DJ Mascota, конкурс за най-вкусен пирдопски тутманик, щура детска лаборатория. Феерия от приятни изживявания и весели запомнящи се моменти, непринудени усмивки и ведро настроение създадоха отделните празнични инициативи, посетени от публика с различни вкусове.

Купата от турнира по мини-футбол след оспорвани срещи грабна душанският Футболен клуб “Атлетик”, който получи специални поздрави от кмета на село Душанци Златка Кънева.

В празничният ден за доброто настроение и забавление на присъстващите бяха поканени да представят своите изпълнения местния ансамбъл “Средногорци”, оркестър “Калофер”, Добрин Стойков и култовия Бобан Здравкович. За вкусният курбан и своеобразните мезета и тази година се погрижи атрактивния водещ на готварско предаване Ути Бъчваров и неговия чевръст екип, подпомаган от местни ентусиасти.

Специален гост на пирдопския летен празник по случай Илинден бе Братислав Вучкович – кмет на градска община Палилула, Ниш, Сърбия. Той се включи в журито за определяне на най-вкусен пирдопски тутманик като заедно с кмета на Община Пирдоп Ангел Геров и Ути Бъчров определиха победителите и раздадоха наградите.

Курбанът и тази година бе осветен от отец Недко Бръмбаров, подпомогнат от отец Спиридон от Антон и раздаден на официалните гости и жителите, дошли да се повеселят края руините на Еленската базилика.

За запомнящи се фото-моменти организаторите бяха подредили атрактивен кът със слънчогледи, плет и глинени съдове, както и примамваща червена рамка за врата, каквито са много актуални напоследък по лавандуловите полета.

Събитието уважиха специални и официални гости – представители на местните общини и предприятия.

Снимки от летният празник на Пирдоп край Еленско по случая Свети Илия – на страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във Facebook!