Първият в Европа багер Hitachi EX2600-7 LD започна работа на рудник „Елаците“

Той покрива най-новите и най-високите изисквания на ЕС за емисии на отработени газове

Високотехнологичен багерHitachi EX2600-7 LD, който покрива най-новите и най-високите изисквания на ЕС за емисии на отработени газове, влезе в експлоатация в рудник „Елаците“. Това е първият багер от седмата серия на марката, произведен в Европа през 2023 г. 

Новата придобивка бе въведена в експлоатация с тържествен водосвет, отслужен от отец Емил Якимов на специално събитие в Рудодобивния комплекс на компанията.

„Това е деветата подобна машина в парка на Рудодобивния комплекс, три от които са електрически. Hitachi EX2600-7 LD има несравнима издръжливост, изключителна производителност и не на последно място – горивна ефективност с над 10% икономичност спрямо предходния модел, което се постига чрез въвеждането на нова модификация на двигателя с вътрешно горене Euro Stage V“, – каза инж. Ивайло Николов, директор на комплекса. Той допълни, че една от най-големите новости в машината е 24-часовият мониторинг за работата и техническото й състояние.

Багерът е с внедрена услуга „ConSite Mine“ и нова функция „Индекс на натоварване“, която анализира конструкционните напрежения и предсказва възможни проблеми в стрелите и рамената на машината, като спомага за избягване на тежки аварии и инциденти.

EX2600-7 LD е по-безопасен за експлоатация и поддръжка, с пакет от множество надеждни функции като бордов инклинометър, подобрени пътеки, перила и двоен авариен изолатор, осигуряващ пълна защита. Той е с модерен и надежден дизайн, достатъчно гъвкав, за да се справи с всякакви терени, и достатъчно мощен, за да увеличи максимално производителността с минимален разход на гориво. Оборудван е със съвременен технологичен софтуер, електронни джойстици, нов голям интелигентен многофункционален дисплей, усъвършенствани седалки с въздушно окачване и по-добър климатичен контрол, които допринасят за повишаване производителността и осигуряват на оператора комфорт и сигурност на работното място.

Новият багер е част от обновения парк на Рудодобивен комплекс с последно поколение високомеханизирани и автоматизирани минни машини – багери, булдозери, сонди, самосвали с активна регенерация на изгорелите газове. Инвестицията е в продължение на политиката на Елаците-Мед АД – част от Група ГЕОТЕХМИН, за по-висока производителност и намаляване на въздействието върху околната среда чрез обновяване на машинния парк на Рудодобивния комплекс със съвременна минна механизация. Преди около половин година бе въведен в експлоатация и последно поколение електрически багер на същата марка, който е с нулеви емисии.

Гости на събитието бяха г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, г-н Красимир Деков, зам.-търговски директор на Геотрейдинг АД, г-н Николай Тевекелов, мениджър „Продажби“ в Z&M Прайвит Ко. Присъстваха още инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед, инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“, както и директори от Рудодобивния комплекс и Геотехмин ООД.

Лентата прерязаха инж. Драгомир Драганов, инж. Стоил Димитров, инж. Ивайло Николов, Доминик Хамерс, Николай Тевекелов и Красимир Деков.