Проф. Дамян Попхристов: Над 300 са българските топоними в Италия

Проф. Дамян Христов е български учен-изследовател, който е предприел пътешествие до Италия, за да изследва има ли български корени там и откъде са дошли те, както и има ли потомци българи на Пенинския полуостров?

Проф. Д. Попхристов: Има. Много са потомците.Над 300 са топонимите с български произход в цяла Италия. Булгари и Булгарево са, може би, най-популярните, но това, което направихме ние… Казвам ние – от Фондация „Български център Просветление”, направихме едно пътуване през цяла Италия. Нарекохме го „По стъпките на предците ни в Италия” и попаднахме на изключително много такива места. Като гледам картата – минахме през Варна и спряхме в Булгурело. В Булгурело и Булгарограсо попаднахме на едни хора, които ни казаха: ако искате да разберете нещо за българите, идете ей там до църквата в малката къща. Там има един човек, той ще ви разкаже.

До църквата намерихме един доста възрастен господин, който беше болен и в началото не бе никак словоохотлив. Опита се така да се оттърве от нас, но като разбра, че сме българи и и се интересуваме от историята на Булгурело, стана по-словоохотлив. Оказа се, че е написал книга за произхода на селото, т.е. село – то е малко градче, от алцековите българи. Говорим за периода, когато българите с лонгобардите живеят в Северна Италия, след това се пренасят на юг…

Говорим за VІ-VІІ век. Преди 681 година. Това със създаването на българската държава през 681 г. е доста спорно. Тогава Византия нещо се е опитала да ни признае, защото нямало накъде. Но българите присъстваме много по-рано.

Каква е историята на тези български следи в Италия?

Проф. Д. Попхристов: Историите са много. Губят се някои от фактите, но все едно, има и такива. Оказа се, че Алтцековите (над 50 хиляди) са се заселили в началото в района горе – на Северна Италия, след което ги пращат на юг. Пращат ги на юг с идеята, че като отидат там, където Булгаре и Челе ди Булгерия, до него се намира Бояно, Кантелупо – това са все български някогашни анклави, това са били едни места блатисти, с крайно неблагоприятни условия за живот. И те са си мислили, че като ги пратят тия хора там, ще се оттърват от тях, защото те там ще измрат от комари и…

Обаче, се оказва, че нашите предци са били достатъчно образовани – виж видеото:

https://www.youtube.com/watch?v=Pkv_8jrXr3Y

Интервю в Студиото на „Е-Мисия България” Телевизия BiT