Протест в Копривщица ще има – въпреки забраната!

С обръщение в социалните мрежи бунтовни копривщени съобщиха, че въпреки забраната, утре – 2-ри октомври 2021 г., протест ще има. Неговото начало е 11.30 ч. Обръщението гласи:

„Утре, 02.10.2021 г., въпреки забраната ще излезем на протест на Подбалканския път. За нас Копривщица е над всичко и няма да спрем, докато държавните институции не престанат да ни дават празни обещания, а ни покажат конкретни действия!

НЕКА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ КАКВО КОПРИВЩИЦА Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ И КАКВО БЪЛГАРИЯ ДАВА НА КОПРИВЩИЦА СЕГА!

На 28-ми септември кмета на Община Копривщица и общинските съветници информираха за своите намерения да продължат с протестните действия докато постигнат резултат и се разреши проблема с ВиК-мрежата във възрожденския град-музей. Те приканиха жителите на Копривщица и милеещите за средногорския град-музей, да се включат във втория протестен ден:

„Както вече знаете, ние – кмета и общинските съветници на град Копривщица, заедно с Вас показахме, че Копривщица ни е ценна! След протеста на 22-ри септември, не получихме конкретни отговори или предприети действия на поставените ни проблеми. Приветстваме всички жители и родолюбиви хора, които се интересуват от проблемите на единствения град музей в България, наследващ протест и отново блокиране на Подбалканския път (отбивка Копривщица) на – 02 октомври 2021 г., от 11.30-12:30 часа. Нека отново покажем, че когато сме заедно-можем повече!
Сборен пункт 10:30 пред общината. За всички желаещи ще има подсигурен превоз. Който желае и има възможност нека да се облече с народна носия“.

На 30-ти септември 2021 г. кмета на община Антон Андрей Симов изпраща на ОбС-Копривщица писмо относно: „Забрана за провеждане на протестни действия на Подбалканския път (отбивката за Копривщица) на територията на община Антон. Заповедта е във връзка с изпратено писмо от Областно пътно управление – София и УПИ, съобразно чл. 55, ал. 2 и чл. 60 от Закона за движението по пътищата, чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестите. Основен аргумент за забрана на протестните действия е: „създава условия за нарушаване на безопасността на движението„.

Свързахме се за коментар с кмета на Община Антон – Андрей Симов, който ни отговори следното: „Издадената от мен заповед е съобразно българското законодатество и на основание получено писмо от държавни институции, с които няма как да не се съобразя.

Най-отговорно заявявам, че Община Антон изцяло подкрепя всяка една инициатива на копривщени, която е в интерес на нашата Копривщица – градът-музей на Средногорието! Антончани заставаме зад копривщени, тръгнали да защитят своите интереси и правото на Копривщица да имат качествена вода, качествена водопроводна и канализационна мрежи“!