Пролетната Света Петка и празникът на Чавдар!

В прегръдките на Средна гора се е сгушило Чавдар! Вие се покрай него Тополница, а отсреща се е ширнала Старата планина – закрилница! Празнува Чавдар на Светли петък и на Света Петка!
Света Петка – орисницата, го е нарекла със съдба честита!
Празнуват чавдарчани на Света Петка край параклиса…
Вият се пъстри хора, песни огласят Средната гора…
Къкри курбан на огъня и всичко зеленей! …

Параклисът, посветен на светицата, изграден на мястото, където според преданието са пренощували тленните останки на светицата при пренасянето им в Търново по изрично нареждане на цар Иван Асен Втори през 30-те години на 13-ти век.

Компания му правят неолитното селище с реконструирани жилища от онази древна епоха, сцената за творчески изяви, спортната инсталация, предлагаща екстремни изживявания на малчуганите и малък ресторант във формата на шатра.

Всяка година на известното със своя магнетизъм място над село Чавдар се случва големият чавдарски събор, който по традиция се отбелязва през пролетта – на петият ден на Светлата седмица след Великден, известен като Светли петък, в който се благославя свети апостол Петър, но преди всичко като всеки петък е ден на светицата Петка.  След него е и Томина неделя, а цялата седмица е наситена с момински празници.

Ще си рече някой „нер де Ямбол, нер де Стамбул” – света Петка през пролетта, като е всеизвестно, че нейният ден и времето на празнуването в нейна чест са през есента – на 14-ти октомври, когато се събира урожая от нивите и се пълнят хамбарите. Но не е съвсем така! Света Петка си има няколко дни през годината – и през пролетта, че и през лятото даже. Запазените ритуали, свързани с тази най-обичана от българите светица подсказват за древна вяра и вълнени нишки, водещи към прастарите времена.

Светли петък не е никак случаен ден, затова и неслучайно е избран за празничен от чавдарчани – наследници на неолитните хора, живели по тези земи. Той е свързан и с животоприемният източник, или по-точно, както християнската вяра го определя – Пресвета Богородица Животоприемни източник. Свързва се с животворната вода, с живота в неговата необятност и цялост и един от първоелементите – водата, която наред с огъня даряват, но и отнемат. Неопитомени все още от човека стихии. Каквито са и чавдарчани – сърцати и неопитомени, горди балканджии, борбени средногорци.

Вплела е християнската църква деня на света Петка – светли петък, с ден на Света Богородица, но из под булото надничат древни предания и се откроява образа на най-тачената от древните ни прадеди Велика богиня-майка, чиито многобройни функции днес се приписват ту на света Петка, ту на Света Богородица и така са оцелели до днес – вплетени в християнските ценности, езически народни вярвания. Редица изследователи посочват тази дълбока връзка, разчитайки тайните на народните ни обичаи, напомнящи сакрални мистерии.

Запазила се е в Чавдар тази народна вяра и до днес. Затова и селото празнува своят най-личен събор на Светли Петък на Света Петка – с курбан за здраве и пищно народно веселие, прегърнал както старата вяра, така и новата, настанилата се върху ѝ, но запазила своята сакрална същност. Затова и Света Петка, закрилницата, покровителката на жените и женската домашна работа, без която ни дом, ни огнище ще пребъдат, е закрилница на Чавдар и всяка година в нейна чест народа пее и танцува, радвайки се на благата й, разчитайки на помощта ѝ.

Тазгодишният чавдарски празник се случи в съботата след Светли петък и бе наситен с пъстри емоции и обогатен от изпълненията на „Обичайните заподозрени”, Светослав Стойчев и пиринските ритми на Николина Чакърдъкова, наред с песните и танците, изпълнени от местните самодейци от читалище „Надежда 1900”.

Баш хорото поведе кметът Григор Даулов, развявайки българското знаме, последван от представителите на общинската администрация и общински съветници. За настроението на най-малките участници в празника се погрижи Боби шоу, а от една сергия присъстващите наблюдаваше строго Васил Левски, чиито портрет добре се вписваше на фона на вечнозелените борове.

Тържеството бе уважено от много официални гости  – представители на съседни общини, областни управи и местен бизнес, както и от именити български творци, влюбени в община Чавдар и нейните весели гостоприемни жители. Кметът Григор Даулов поздрави всички с „Добре дошли” и им пожела незабравими мигове на чавдарска земя:

„Чавдар – това са местните хора. Чавдар – това са хилядите гости, които посещават селото ни всяка година. Чавдар е древно минало, което задължава и настояще, което се опитваме да обогатим и надградим наследеното. Чавдар е и бъдеще, което принадлежи на младите! Затова и Чавдар ще пребъде! Искаме ми се тук не само днес да е празник, а всеки ден да празнуват както неговите жители, така и многобройните му гости!”.

Чавдар празнува подобаващо на Светли Петък и отново си нарече неговата орисница Света Петка да го пази, да бди над него и да го дарява с благодат и здраве, с вяра и с надежда, с устрем и воля – за по-добро и весело бъдеще! Да бъде!

Снимки от тазгодишният празник на Чавдар можете да разгледате на страницата на списание „Средногорски БАГРИ” във фейсбук.