Прокуратурата поиска оставката на кмета на Созопол. На златишката кметица КОГА?

Днес, 03.04.2019 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) предложение за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол Панайот Рейзи, съобщават от „24 часа“. Отстраняване е поискано и на главния счетоводител в Община Созопол, съобщават от прокуратурата. Спрямо двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

В същият ден (11.03.2019 г.), в който СГП повдигна обвинения на созополския кмет, СГП повдигна обвинения и на златишката кметица Магдалена Величкова Иванова – за извършено от нея документно престъпление и длъжностно присвояване в особено големи размери. Припомняме:

Магдалена Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Иванова в периода за периода 14.07.2014 г. до 18.12.2014 г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Златица, Магдалена Иванова осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над  1 000 000 лв., съобщиха национални медии.

С какво златишката кметица Иванова е по-различна от созополския кмет Рейзи? Освен, че симпатизират и са издигнати от различни партии. Магдалена Иванова от БСП, Панайот Рейзи е избран за последния си мандат с подкрепата на ГЕРБ.

Във връзка с непоисканото до момента отстраняване на Магдалена Величкова Иванова, възникват множество въпроси и съмнения. Зададохме някои от тях официално:

1. КОГА СГС ще поиска  отстраняване на Магдалена Величкова Иванова от длъжността кмет на Община Златица, както направи това по отношение на кмета на Созопол?
2. Във връзка с „предоставяне на неверни обстоятелства – твърдение, че проектът с предмет „Преустройство в първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“. В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 хиляди лева (без ДДС), били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество“КОЕ е частното дружество, явяващо се друг източник, чрез което е извършено двойното финансиране?
3. Пред кой областен управител е представен документ с невярно съдържание от Магдалена Величкова Иванова? Цитираме „Иванова изготвила документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране по СМР“. Кой от Областна управа Софийска област е получил този документ – има ли регистрирана входяща поща, или е занесен на ръка и от кого?
Жителите на Златица основателно изразяват своите притеснения, че докато заема поста кмет на община Златица Магдалена Величкова Иванова може да продължи да извършва действия, уронващи авторитета на Община Златица и нанасящи непоправими щети на нейните граждани. Като тези в училището. Заради извършеното там и до момента децата на Златица се налага да изминават почти километър, за да се нахранят – в дъжд, пек, сняг и при редица други опасности заради дупките по златишките улици, неуреденото движение и паркиране на автомобили, замърсяването и т. н.
„Належащо е веднага Иванова да бъде отстранена, за да бъде спасена Златица“ – това е и мнението на по-голяма част от общинските съветници, внесли декларация, с която я призовават незабавно да подаде оставка.