Проблеми с машинното гласуване в Душанци

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район – София област, съобщава за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

снимка – БНТ

„Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякъде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на „Сиела норма“ отказваше да вдине телефона, обаче сега го вдигат“.

Проблеми с машините за гласуване и на други места в страната. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи за БНР, че от няколко РИК има информация, че машините не са проработили тази сутрин. В пет секции – по една в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, ЦИК е решила вече да се премине към хартиен вот заради проблемите с машините, ясни още от вчера.

В 1343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите. Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.