Премиера на книгата „Духовна култура и фолклор на Челопеч“ от Харалампи Харалампиев

На 20.10.2020 г. в Актовата зала на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч се състоя премиера на посмъртно издадената дипломна работа на челопешкият талантлив поет Харалампи Харалампиев „Духовна култура и фолклор на Челопеч“, защитена 1967 г. Съставители на изданието са Маргарита Богданова, д-р Иван Иванов и Христо Ковачев, които са включили освен дипломната му работа, с която завършва специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, така и няколко негови стихотворения и есета. Издава се с финансови средства и съдействието на Община Челопеч.

Денят за представянето на изданието не е случайно избран – на този ден Харалампи Харалампиев щеше да навърши 87 г. Основен организатор на събитието бе Община Челопеч. Официални гости бяха съпругата на Харалампи Харалампиев – Веса Харалампиева, дъщеря му Ирина и един от малките му внуци.

Харалампи Харалампиев определя себе си като достоен потомък на Трасиевия род, като извежда родословието си от латинското „tracia“ – траки, Тракия. Роден е на 20.10.1933 г. в Челопеч, но завършва основното си образование в гр. Костинброд, след това учи във Втора софийска мъжка гимназия. Научен ръководител на издадената му в книга дипломна работа, по която работи повече от две години, е проф. Цветана Романска – специалист по етнология и традиционна народна култура. Дипломната си работа той посвещава на майка си Гена Трасиева, родена през 1912 г. в с. Радославово (Чавдар).

...Търся миналото на земята ни, търся нейното бъдеще. А малко се знае за Челопеч. Бързите влакове не спират на нашата гара и пътниците не могат да усетят дъха на балканската чубрица… Затова ми се иска с този скромен труд да покажа една от съкровищниците, където се пази златото на ума и пендарите, среброто на песните и чопразите, бисера на пословиците и шевиците, безценните камъни на фантазията и мъдростта“ пише в предговора Харалампиев, включвайки в дипломната си работа общи бележки за селото и населението, народно поетично творчество и информация, събрана от местни информатори – от баща си Божко Трасиев, от майка си Гена Трасиева, от Иван Трасиев, Тошка Тодорова, Мария Василева, Мария Пангарова, Гана Мрънкова, Тота Богданова, Тина Маринова, Гена Панкова и други. Записал е и включил в труда си около50 песни, няколко народни приказки, пословици, поговорки и прозвища на местни жители.

Представянето на дипломната работа бе наситено с невероятните изпълнения на местни самобитни таланти, самодейците от ТА „Българче“ и КК „Златните кукери“ към НЧ „Труд и постоянство 1901“ – Челопеч. То започна с изпълнение на ВГ „Средногорски звън”. Бе прочетено и емблематичното стихотворение на Харалампи Харалампиев „Обричане“, посветено на родното село както и откъси от негови есета, публикувани в книга за читалището, издадена по случай 100-годишния му юбилей.