Председателят на НС и премиерът уважиха откриването на рудник „Ада тепе“, разработван от ДПМ

На официалната церемония за откриването на новоразработения рудник за добив на злато от ДПМ в Крумовград (Ада тепе) присъстваха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

Реалната експлоатация на рудника Ада тепе започна през юли, а няколко седмици по-късно бяха произведени първите количества златен концентрат, съобщава economic.bg. На хълма Ада тепе вече работят всички минни съоръжения. Рудата се добива по открит способ, а годишната преработка е 800 000 тона. За извличане на златото не се използват цианиди. Около рудника е изградена изключително добра инфраструктура.

Освен премиера и председателя на НС, сред официалните гости са и финансовият министър Владислав Горанов, областният управител Никола Чанев, кметът на Крумовград Себихан Мехмед. От фирмата-инвеститор присъстваха Рик Хаус – президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс“, Джонатан Гедман – председател на борда на директорите, д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на ДПМ и изпълнителен директор за България. Гостите бяха посрещнати с невероятно гайдарско изпълнение. Рудникът е първият, който се открива в България за последните 40 години.

Изпълнителният директор инженер Илия Гърков се обърна към присъстващите с думите: 
 Удовлетворен съм напълно, както от работата на екипа, така и от резултатите, които той постигна. Изказвам благодарност на всеки един член от нашия екип за усилията, за старанията, за енергията, която вложи всеки един индивидуално, това нещо да се случи. Искам да благодаря и на всички заинтересовани страни – на местната общност, на местната управа, на областната управа, на всички представители на неправителствени организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и по-добър, и така, че нещата да се случат, и не просто да се случат, а да бъдем пример в нашия бранш. Искам да използвам възможността да поздравя всички наши колеги, всички наши служители, колегите от минната общност с миньорския празник, да сте ни живи и здрави!
Източник: https://web.facebook.com/boyko.borissov.7?epa=SEARCH_BOX

В своето обръщение премиерът Бойко Борисов посочи, че в последните години износът на България за Германия се е повишил, като поясни, че изнасяме високо технологична продукция: „Желая Ви да сте живи и здрави! Желая Ви още по-големи заплати! Когато има работни места, добри заплати, виждате прекрасни взаимоотношения, нещата се случват“. Премиерът изказа и своето задоволство, че държавата е съумяла да поеме заплатите на вероизповеданията, както и, че в региона работят добре различните правителствени програми – санирането, програмите за парковете, градините, училищата, спортните съоръжения, автогарата. „Независимо от различните политически партии, чрез постановленията, които регулярно правителството издава, финансовите ресурси отиват пряко при хората“, каза още Борисов, споменавайки и за ремонта на пътя от Кърджали до Момчилград и този до Крумовград.

„Ние работим в страни в целия свят и можем да познаем кога от страна на правителството има усилия за подкрепа на нашата дейност. Смятаме, че България е една чудесна страна за инвестиции и това се дължи на благоприятния инвестиционен климат и на квалифицираните работници. Доказателство за моите думи е успехът, който бележим с нашата мина в Челопеч и открития рудник на Ада тепе“, заяви Рик Хаус.

Той допълни, че проектът в Крумовград е бил припознат от Европейската комисия като случай на най-добра практика в биологично чувствителни райони.

Към момента в рудник „Ада тепе“ работят 238 души, над 90 на сто от тях са местни хора. Част от работниците в мината се върнаха от чужбина, съобщава tribune.bg. Златната мина край Крумовград има срок на експлоатация от 8 години. След това терените ще бъдат рекултивирани. През това време компанията ще добие 700 хиляди унции злато, а също и сребро.