Предприемачи от Средногорието получиха признание за бизнеса си

Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“, създаден от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ увеличава броя на работните места. Припомняме, че идеята за Фонда се обсъждаше от години и е на инж. Алекси Кесяков. Такъв Фонд в Крумовград бе създаден през 2015 г.

На 26 януари 2023 г. се проведе официалното годишно събитие на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“. Наред с отчет на дейността, на церемонията бяха раздадени плакети и сертификати на бенефициентите, които получиха финансиране от Фонда през изминалата 2022 г.

инж. Цветомир Велков

Компанията беше представена от инж. Цветомир Велков, генерален мениджър на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ и член на Управителния съвет на Фонда и Ани Шопова, ръководител „Връзки с обществеността“. Населените места, учредители на Фонда – Челопеч, Чавдар и Златица, участваха в церемонията чрез кметовете, председателите на Общинските съвети и представители на работните групи. На събитието присъстваха още партньорите от банка „Кей Би Си Груп“ и представители на местните медии.

Ани Шопова приветства всички присъстващи и ги поздрави за положения труд и усилия.

Ани Шопова

„Надявам се бъдещите кандидати да оценят Вашите добри стъпки през изминалата година и да последват Вашия пример като развият проектите си чрез Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица.“

През 2022 г. Фондът постигна успех с финансирането на 11 проекта в трите общини, които откриха нови 15 работни места. Общата грантова стойност, осигурена безвъзмездно от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ за финансираните проекти е на стойност 306 812 лв. Финансираните проекти са в областта на услугите и животновъдството.“ – отбеляза Красен Кискинов, председател на УС на Фонда, който подробно разказа за дейността през изминалата година.  

Видео с част от финансираните проекти внесе духа на инициативата и желанието за развитие. Най-важните гости, заради които се състоя официалната церемония бяха предприемачите, които успешно стартираха или развиха своя бизнес през 2022 г., благодарение на Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица.

Ето какво споделиха представляващите общините:

Мария Томева – председател на ОбС-Чавдар

„Искам да благодаря на „Дънди Прешъс Металс“, че отвори тази възможност за всички общини Челопеч, Чавдар и Златица. Вие гледате към бъдещето и помагате на местните хора и се стараете да осигурявате всичко възможно за доброто развитие, откликвате за всяко нещо, от което имаме нужда, и сте отговаряли на всички въпроси. Надявам се да има много нови проекти и усвоени средства за в бъдеще.“ – сподели Мария Томева, председател на ОбС Чавдар.

„Днес прекрачихме прага на „Дънди“ със самочувствие за добре свършена работа през изминалата година. Това беше годината, когато беше осъществен пика на доброто ни партньорство с „Дънди“ и в частност проектът за микро, малък и среден бизнес. Макар и малко късно, радвам се, че успяхме да стъпим на педалите и макар да имаме най-малък фонд, сме първенци тази година. Поздравявам „Дънди“, екипът, който работи по проекта, екипите на общините и г-жа Миндилова. Младите хора, които са тук опровергават мнението, че в регион Средногорие младите търсят само сигурността на бизнеса в големите предприятия. Те са тук и доказват обратното.“ – каза Стоян Генов, кмет на община Златица.  

„Чувствам се удовлетворен от инициативата, която показва, че район Средногорие е водещ. В началото бях скептичен относно частната инициатива, но това, което виждам, ме кара да мисля, че има частна инициатива, има кой да я движи и Фонда ще предлага още по-големи възможности за всички, които искат да се възползват от него.

„Дънди Прешъс Металс“ е най-социалната фирма в България и не спирам да го повтарям вече 15 години, защото това е факт. Жалко, че примерът не е заразителен за останалите фирми в района, но и за фирмите в България. „Дънди“ има сериозен социален ангажимент за общините и този Фонд е още едно доказателство за това. На Фонда и на „Дънди“ пожелавам да продължавате все така и ще имате нашата благодарност и подкрепа.“ – отбеляза Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч.

инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч и Ирена Цакова от „ДПМ-Челопеч“

Преди да започне с връчването на плакети, инж. Цветомир Велков, генерален мениджър на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ сподели: „Един чудесен пример как заинтересованите страни и всички ние заедно можем да работим добре. Пожелавам на всички участници успех в това, което са започнали. Системният подход изисква късмет в началото, устойчивост като първа фаза и растеж във втора. Така че това Ви желая от сърце! Нека вървим заедно напред и да постигаме целите, които поставихме пред този Фонд, който води до благоденствието в района, създаването на устойчив бизнес и устойчиви работни места.“

Целият списък на проектите, които получиха финансиране, през изминалата година.

 • „Теси 95“ ЕООД – Изграждане на модерен пчелин за производство на пчелни продукти и и предоставяне на услуги по апитерапия;
 • „Перфект транс 2017“ ЕООД – Повишаване капацитета на услугите по зимно почистване и въвеждане на нови услуги;
 • „Общинско Дружество Челопеч“ ЕООД – Услуги в областта на строителството;
 • „Общинско Дружество Челопеч“ ЕООД – Услуги в областта на строителството;
 • „Пайн Хил“ ООД – Изграждане на: Климатизация, газова инсталация за топла вода и мрежово оборудване за интернет и камери за наблюдение за 3 бр. къщи и 2 бр. сауни в Комплекс „Боров хълм“;
 • „Адорн“ ООД – Стартиране на нова услуга за пръскане с торове и препарати на земеделските култури;
 • „Декра 66“ ООД – Модернизиране дейността на автосервиз „Декра 66“;
 • ЕТ „Дончо Павлов – Тони“ – Повишаване капацитета на услугите на гумодемонтажно отделение;
 • „Д-р Чернев“ ЕООД – Разширяване и модернизиране  на дейността на ветеринарна амбулатория;
 • ЕТ „Гергана Илийска 96: – Оборудване на фризьорски салон;
 • „Зарос 87“ ЕООД – Модернизация на оборудването за разширяване капацитета  на фризьорските  и бръснарски услуги и повишаване ефективността на компанията чрез намаляване на енергийните разходи.

„Искам да благодаря на целия екип на Фонда и да спомена, че не само Фонда работи, но със всяко следващо финансиране помага все повече и изчиства все повече проблеми, които имаше в началото. Призовавам всеки, който иска, да кандидатства. Вторият път е по-лесно.“ – каза Елена Станева, която получи финансиране на проект Къща за гости – „Пайн Хил“, етап 2.

„Аз съм бивш служител на дружеството и след напускането ми „Дънди Прешъс Металс“ продължава да подкрепя мен лично и нашия район. Пожелавам поне още 50 години компанията да продължава да ни подкрепя“ – сподели Захари Богданов, собственик на „Зарос 87“ ЕООД. Фирмата получи финансиране за разширяване на дейността и повишаване на ефективността на салон за фризьорски и бръснарски услуги чрез въвеждане на фотоволтаични елементи.

Припомняме, че основните цели на Фонда са осигуряване на устойчиво развитие на общините, създаване на нови работни места и дълготрайна заетост и подобряване благосъстоянието на населението.

От стартирането си през 2021 г. всяка година Фондът определя сумите, които ще бъдат разпределени между трите общини.
Всеки желаещ би могъл да кандидатства с проект, спазвайки обявените условия за конкретния приемен период. Приемните периоди се обявяват няколко пъти в годината, докато има налични средства от определените за годината. Проектите се разглеждат както от банката-партньор, така и от работната група за всяка община. Консултантите от „Смарт А Груп“ дават становище за проектите. Работната група за всяка от общините е съставена от двама представители на общината, определени със заповед от кмета, плюс двама представители на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Одобрените проекти се финансират на принципа 45% грант, 45% заем от банката-партньор и 10% самоучастие за общините Челопеч и Чавдар, и 50% грант и 50% заем от банката-партньор за община Златица. Най-важните условия за финансиране на проектите, които всеки кандидат трябва да изпълни, преди да подаде своята кандидатура са:

 • Проектът да не бъде зависим от минната дейност‘
 • Да създаде устойчиви работни места.

От създаването си през 2021 г., когато Фондът стартира дейността си като пилотен проект между „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и общините Челопеч, Чавдар и Златица жъне успех. За две години бяха финансирани общо 19 проекта и бяха открити нови 24 работни места.

Информация: „Дънди Прешъс Металс – Челопеч“ ЕАД