Празникът на Челопеч „Пресвета Неделя“ събра мало и голямо от близо и далеч

Пресвета Неделя! Неделя на вси светии – първата след Петдесятница е и празника на Челопеч – най-личното село на Средногорието! С първите слънчеви лъчи парк „Корминеш“ засия в пъстрата си празнична премяна. Малкият параклис отвори широко врати, а челопешкият майстор Тодор Бантов завъртя черпака около огнищата, за да приготви традиционния челопешки курбан. За здраве и берекет! За много веселие и усмивки през целия ден.

Ансамбъл „Чинари“

Празничната програма бе богата на изпълнители. Водещ на тазгодишното събитие бе победителя от актуалното издание на Signal.bg „Фолклорна палитра“. Фолклорна палитра имаше и на „Пресвета Неделя“ в Челопеч, сътворена от ансамбъл „Чинари“, трио „Булгарина“, Димитър Аргиров и сръбски оркестър, които се погрижиха за доброто настроение на всички. Специален поздрав от името на кмета инж. Алекси Кесяков поднесе и победителя от конкурса на „Шоуто на Слави“ – „Нова звезда“, любимеца на публиката Сава Чиплич.

Димитър Аргиров и Андрей Слабаков

Да уважат празника на Челопеч и поздравят челопечани бяха дошли и официални гости, сред които евродепутата и режисьор Андрей Слабаков, депутата от Пирдоп Лало Кирилов, кмета на Мирково Цветанка Йотина, кмета на Антон инж. Стоян Гарчев, инж. д-р Илия Гърков от „ДПМ-Челопеч“, Стойно Стойнов от „Елаците Мед“ АД, Ивайло Георгиев от „Аурубис България“ АД, любимия на българите хоров диригент и съосновател на хор „Космически гласове“ Ваня Монева, ръководителя на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров и много други.

инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч

Музика, настроение и много усмивки за поредна година изпълниха парк „Корминеш“. Приветствие към своите съграждани и гости поднесе инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч:

„Уважаеми дами и господа, жители и гости на общината, чест е за мен да Ви приветствам с добре дошли на традиционния за Челопеч събор – празник „Пресвета Неделя“.
Преди много години попитах един възрастен челопечанин: защо правим събора си точно на деня на вси светии? Отговорът му беше елементарен. Ние, в Челопеч, не искаме да обидим никого, затова искаме да отдадем почит на абсолютно всички светии и затова го правим на този ден.
Като се замислих установих, че всъщност ние – в Челопеч, това го правим не само към светиите, а и към всички хора. И оттогава досега аз по същия начин винаги се опитвам да отдам заслуженото и почитта на всеки един, както го правим всички в Челопеч.
Спомням си преди много години, когато този събор го правихме само на зелената поляна с една малка сцена. И, да Ви кажа честно смятам, че и тогава и сега настроението и празника е достатъчно колоритен и еднакво наситен с положителни емоции. И тогава, и сега се веселим по един и същи начин, забравяйки ежедневните грижи и хорските проблеми. Да, сега парка изглежда много по-добре. Направихме сцена, навес, за да е удобно на всички, но истината е, че това са само допълнителни неща. Празникът се прави от Вас – жителите и гостите на Челопеч!
Още, когато мислех как да изглежда сцената и амфитеатъра, си мислех, че ще е прекалено голям, че няма да се запълни, защото всички от Челопеч знаят, а за гостите сега ще кажа – тук, тези съоръжения бяха направени специално за този празник.
През годините видяхме, че този комплекс можем да го ползваме и за много други различни събития, с които не само да си доставим удоволствие, а чрез тях за Челопеч вече се знае и извън границите на България. Но никога и аз, и Вие, не сме вярвали, че това съоръжение ще ни отеснее. Но стана! И в тази връзка продължаваме с разширението, за което се извинявам, че част от парка днес е строителна площадка. Надявам се да ни разберете и извините. Със сигурност през следващата година ще има с какво ново да се гордеем и да учудваме гостите си.

Сава Чиплич

Но, както и сега, както и преди, а и през следващите години ние ще се радваме и ще празнуваме по един и същи начин – с цяло сърце и душа.
И накрая искам специално да обърна внимание на една от най-добрите общински администрации – моята администрация, администрацията на община Челопеч. И да благодаря за положените усилия. Аплодисментите са за тях. Редно е да отбележа, че докато ние всички се веселим, те са на работа. И не само администрацията, а и всички работещи към общината. Всички те са тук днес и работят, за да може Вие наистина да се насладите на един прекрасен празник. Искам да им благодаря за положените усилия и труда, който полагат. По този начин аз се гордея с тях, а всички Вие имате възможността да сте в прекрасно настроение и да се радвате на добрата организация. Аплодисменти за администрацията и работниците на Челопеч.
И нека празника да продължи така, както само ние можем да го правим! Наздраве!“.

* * *

Някои обичаи на празника на Пресвета, Къса пресвета, Неделя всех святих

(Димитър Маринов, Народна вяра и религиозни народни обичаи)

На тоя ден в софийските села някога са ръсили селската едра стока и клали курбан. Това ръсене ставало по тоя начин: насред селото, ако има мегдан, ако ли не, то край селото, се събира цялото село и тук говедарите и конярите са докарвали селските говеда и селските коне. Донесен е и цял чебър с вода и попът свети вода за стоката. След като свърши водосветът, селяните – мъже само, ще образуват дълга улица и врата, а зад тях стоят друтите. Сега през тая улица и врата се прекарват всичките говеда и коне. Улицата изначало е широка, та говедата влизат, а колкото се отива към свещеника, тя се стеснява и при свещеника, който в пълното си черковно одаяние стои с китката, има четирима здрави едри мъже, които направляват всяко говедо и всеки кон към свещеника, който ги поръсва. Това ръсене се продължава, докато минат всичките говеда и коне с телците и кончетата. Като се извърши тоя обред, всички отиват на приготвеното място. Тамо пък се вършил друг обред. Заклали са няколко овена, от тях се готвила гозба, жените са донесли хляб, вино и ракия или пък виното и ракията са купени от общо събраните пари.

Свещеникът прекадва трапезата, реже хлябовете, зима своите порязници и кожите от овните – и обядът начиня.

Това е курбан за селската стока – да я не лови болест.

Има още няколко подобни обреда, които се извършват за здраве на стоката, но тях ще опиша на свое място и по свой ред.

Подготви: Петя ЧОЛАКОВА