Празникът на хижа „Мургана“ бе отбелязан в Челопеч

Слъчнев съботен ден. 13-ти юли! Край челопешката хижа „Мургана“ кипи от живот. Настроение, музика и усмихнати хора. Традиционен е празникът на хижата. Знаят го хората и отрано се приготвят да го отбележат подобаващо. Общинската администрация от зори е на крак. Курбанът къкри на огнището, а около него се суетят най-добрите курбанджии в региона – шеф Бантов и сестра му Веска. Специални приготовления, табиети и ароматни билки. Курбан ли е да го опишеш – и по изглед и по аромат приканва да го опиташ.

В Челопеч си имат интересна местна традиция – курбана на празника на „Мургана“ се благославя лично от кмета Алекси Кесяков, който го нарича за здраве и плодородие на цялото село. За целта се приготвя росна китка от билки, в която задължително се слага стръкче здравец и жълт кантарион. Завързана е с червен конец. После кмета грабва голямата лъжица и разбърква бавно почти готовия курбан. Каквато е посоката на българското хоро, така разбърква кмета курбана – да е задружно селото, да си помагат хората, заедно да се веселят, да се уважават и почитат. Никой на „Мургана“ не се реди за курбана… Носят му го на място напети служителки, сервират на гостите и ги посрещат с добре дошли.

На празника присъстваха и част от общинските съветници, както и председателя на ОбС-Челопеч г-н Николай Николов. Честта да наръси за здраве присъстващите с кметската благословена китка тази година се падна на съветник Тодор Минов, а Наско Фотев нямаше търпение да опита манджата и грабна курбанджийския черпак.

Незабравими бяха изпълненията на тазгодишните музикални гости – „Огражденска четворка“. Изключителни певци с невероятни гласове и богат македонски репертоар. Проведоха се и спортни игри с награди. Гласовитите македонци от гр. Първомай, община Петрич поздравиха с първото си изпълнение лично кмета инж. Алекси Кесяков с песента „Домакине,  сипи вино“, а домакинът в същотото време бе зареял гордо поглед към село Челопеч от терасата на хижата.
Невероятна е гледката от хижа „Мургана“ към Златишката котловина и няма как човек да не се поспре и да ѝ се наслади. Тая пуста Средна гора – магично примамва, криейки светилища и хайдушки пътеки. И по нищо не отстъпва на гордата Стара планина.

Празникът на Мургана е през август, което някак си неусетно ни кара да го свързваме с горещниците и Света Марина, който е на 17-ти юли. Горещняците, наричани още Блъсници и Германовци, са на 15-ти, 16-ти и 17-ти юли. В тях основен елемент е огъня. Света Марина наричат още огнена, владетелка на огъня, а свети Илия е владетел на гръмотевицата, докато свети Панталеймон на наводнението… И никак не е случайно, че под връху Мургана в челопешката гора се намира Илиндерски камик – Светилището на Гръмовержеца.