ПОСТАВИХА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА В ПОЗА ПАРТЕР

На 08.12.2017 г. изгонените от собствената им заседателна зала общински съветници се събраха на извънредна сесия с точка единствена: Разглеждане на договорите, сключени от бившия кмет и настоящ общински съветник от БСП инж. Стефан Попов с председателката на ПК „Златица 91” Костадинка Медарова, въз основа на които тя е осъдила данъкоплатците в Община Златица да й платят над 200 хиляди лева наеми, лихви и неустойки. Дори е блокирала сметките на общината и е завела нови дела за десетки хиляди левове наеми, лихви и неустойки.

От 13 общински съветника, присъстваха 12. Отсъстваше само главния виновник за бедствено положение на ОбС-Златица инж. Стефан Попов. По достоверна информация същият вместо да вземе принципно участие в предизвиканата заради неговите деяния извънредна сесия, бе предпочел да заседава с любимия си Клуб „Четвъртък” извън пределите на страната. Колкото се може по-далече от общината. Каква ти извънредна сесия, какви ти дела и документи, когато човекът има възможността да общува на високо ниво със своите дългогодишни идейни другари от елита на БСП в Средногорието, сред които прокурор, свирещ на акордеон (дано не го номинират заради това за почетен гражданин на община Златица като акордеонистката член-кооператорка Койка Алексиева), данъчен оценител на сгради, шефове на предприятия, поп, бивши общински съветници от БСП, бивши кметове и други пенсионери. Само жени членове в Клуб „Четвъртък” си нямат, защото строгия устав го забранява. Нема лабаво!

Но, да се върна на извънредната сесия, на която Магдалена Иванова трябваше да даде отговор на общинската съветничка от ПП „ГЕРБ” инж. Димитринка Савовска относно предприетите от нея действия за прекратяване на тези убийствени за жителите на Община Златица договори за замяна, за доброволна делба и наем.

Кметицата Иванова беше се подготвила подобаващо чрез нейните множество външни юридически консултанти и един-двама вътрешни такива. За говорител бе посочена  адв. Недялка Николова, дошла нарочно за тази сесия от далечния гр. Елин Пелин съвсем като в приказката за тръгналия дядо за Златица, дето си изгубил ръкавица… Същата започна да чете и да обяснява подробно и напоително как нищо не може да се направи. Така добре се е бетонирала г-жа Медарова, подписвайки договорите с г-н Попов в качеството му на кмет на община Златица, че дори адвокатското войнство на Иванова не може да я разбие. Независимо от това, че същото това войнство е добре подплатено с доста високи хонорари от нашия общински бюджет, което би следвало да гарантира тяхната компетентна защита. Демек, плащаме си –пак  за нищо!

Разочарована от незадоволителеният, но напоителен отговор на адвокатката Николова, вносителката на питането Димитринка Савовска обобщи: Е какво излиза от този отговор?!? Излиза, че Община Златица е поставена в поза „партер”… След което тъжно наведе глава…

В залата настана конфузно мълчание. Гробно бих казал дори. За да разведря обстановката и да обнадежда нашите съветници, им разясних, че много ми харесва тази констатация на г-жа Савовска с позата „партер”, тъй като позата предполага приятни интимни изживявания. Но… Аз не съм съгласен данъкоплатците на община Златица да бъдат поставяни в тази интимна поза от когото и да било. Без предупреждение. И без предпазни мерки.
Въпреки леките елементи на интимен хумор, все пак въпроса е изключително сериозен и ситуацията е много деликатна за гражданите на Златица, от чиито данъци се плащат тези непосилни задължения към ПК „Златица 91”.

Има решение на този проблем и той е в прокуратурата, която трябва да бъде сезирана от кмета на община Златица инж. Магдалена Иванова, за да може същата да назначи проверка на извършените от инж. Стефан Попов и Костадинка Медарова деяния, причинили сериозни финансови загуби на Община Златица. Това, че Магдалена Иванова и Стефан Попов, така да се каже, се завиват с една партийна черга или един партиен юрган, не би следвало да бъде причина цяла Златица да е в поза „партер”. Решението на проблема е в ръцете на кметицата. Ще видим какви ще са действията, които ще предприеме. Защото хората умно са го казали – не ме гледай какво ти говоря, гледай ме какво правя.

Та и аз така – изслушах пространствените и напоителни обяснения на юристките, повикани от кметицата, наред с общинските съветници. Стана ясно, че те не дават решение на проблема. Остава след думите да се предприемат действия – сигнализиране на прокуратурата и други институции, извършващи проверки за подобни противозаконни действия.

Подписаните от инж. Стефан Попов договори с ПК „Златица 91” са следните:

  1. Договор за замяна № 1000 – 28 / 02.10.2003 г.
  2. Договор за доброволна делба на съсобствен недвижим имот 1000-30 / 31.10.2003 г.
  3. Договор за наем 1000-31 / 31.10.2003 г.


Всъщност, се оказа, че в унизителната поза „партер” ни е поставил именно инж. Стефан Попов в последните дни от кметуването си. Същият с лека ръка е предоставил срещу получаването на два етажа и няколко тавански помещения в общинската сграда:

  • Сграда супермаркет със застроена площ 950 кв.м. в кв. 73А, целият с площ от 1125 кв.м.
  • 2/3 идеални части от сграда „Бар Пещера” със застроена площ 26 кв.м.;
  • Нива, находяща се в землището на гр. Златица с площ 32,699 дка.

В замяна на горните имоти Община Златица получава 67% идеални части от триетажна масивна сграда, плюс партер и мазета със застроена площ от 450 кв. м. и разгърната застроена площ от 2138 кв.м.; партер с обща площ 381,54 кв. м. и три етажа, всеки с площ от 450 кв.м.

С договорът за доброволна делба на съсобствен недвижим имот инж. Стефан Попов в качеството си на кмет на Община Златица и в последните дни от своя мандат, като същински дядо Мраз се е съгласил да даде на ПК „Златица 91” партера на общинската сграда, състоящ се от: антре, коридор, заседателна зала, стая „Дежурен”, помещение „Данъчна служба”, тоалетни, Клуб на пенсионера, парокотелно помещение, мазета… Да се чудиш как общинските служители ще прелитат до горните етажи на сградата, и къде, с извинение, ще пикаят…

Няма как да не се възхитя на подобен полет на инженерната стефанова мисъл. Сигурно го е окрилила мисълта, че г-жа Медарова като една истинска майка Тереза ще позволи на ОбС, данъчни служители и пенсионери да ползват безвъзмездно основните помещения на сградата, в едно с парокотелното и мазетата! Но не би! Минути, най-вероятно, след проведената меко казано безумна делба, която лишава общинските служители от достъп до работните им места, г-н Попов чинно подписва с г-жа Медарова договор за наем на партера на сградата, като се съгласява Община Златица да заплаща за ползването на 441,62 кв.м. (като са изключени помещенията на Данъчната служба и т. нар. „магазин за месо”, който в договора за замяна е описан като коридор) месечен наем в размер на 1589,83 лева с ДДС.

Поради тези предколедни действия на инж. Стефан Попов в оставащите му няколко дни мандат, днес всички ние плащаме. Плащаме в поза ”партер” за партера на общинската сграда.

Честит Ви дългогодишен общински съветник от БСП, уважаеми избиратели! Честит Ви и на вас, уважаеми членове на Клуба на пенсионера. Благодарение на Стефан Попов и вие като общинските съветници ще се скитате немили-недраги из златишките улици, и ще си търсите стряха да се приютите.

И както каза Магдалена Иванова на извънредната сесия – Пенсионерския клуб е самостоятелно юридическо лице, поради което общината не е длъжна да му осигурява помещение, да му плаща наем, ток, вода и прочие глезотии. Оправяйте се! В каквато поза щете.

Стоян ШИЕКОВ