Послания на ПП „ГЕРБ” от първата предизборна среща преди предстоящите европейски и местни избори

На 20-ти януари в НДК се състоя национална среща на ПП ГЕРБ, в която се включиха близо 2000 членове на партията. В партийната сбирка взеха участие и представители на ПП ГЕРБ от Средногорието.

Министър-председателят Бойко Борисов се обърна към членовете и симпатизантите на партията:
„Докато нашите опоненти се борят само за власт, ние искаме да направим живота на хората по-добър. Трябва да помогнем на всеки един човек, защото имаме необходимия ресурс… Те ще продължават да ни подкрепят само ако им покажем, че сме си взели поука от грешките. Редиците на нашите политически опоненти са пълни с провалили се политици, но въпреки това те искат да ни съборят и отново да дойдат на власт”. По думите му ГЕРБ все още е първа политическа сила, но подкрепата за партията намалява”.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви в национален ефир: „Нужна е пълна мобилизация сред актива на ГЕРБ за предстоящите европейски и местни избори. Да си член на ГЕРБ не е привилегия, а отговорност и затова към нещата, които рушат авторитета на партията трябва да се подхожда безкомпромисно. Желанието на ГЕРБ е да има най-малко 6 евродепутати, като при една добра организация партията има пълния потенциал да вкара в новия Европейски парламент 7 души”.

На срещата Цветанов отбеляза, че номинационните събрания на ПП ГЕРБ за избор на кандидати за кметове и общински съветници ще започнат след края на европейските избори, като бе категоричен, че изборът на кандидатите на ГЕРБ за кметове и общински съветници ще бъде направен на базата на тяхната активност от европейския вот. „На местните избори трябва да покажем сила, идентичност и потенциал. Имаме реална възможност след местните избори да имаме кметове поне още в 30-40 общини. Предстои ни тежка битка, в която не може и да става дума за второ място”, завърши зам.-председателят на ГЕРБ.

В средногорските общини треската за местните избори отдавна обзе мераклиите не само от ГЕРБ, но и от другите политически сили, но в герберските редици тя е най-явна и избиваща по повод и без повед. Забелязва се засилена нездрава активност и прозират тънки сметки за преврати и интриги в партийните редици, с единствена цел – мечтаното място в общинската листа. Колкото по-напред, толкова по-добре, като целта дотолкова оправдава средствата, че има готови дори да минават през “трупове” – не само политически.
Едва ли вече някой може да разчита на феномена „9/9”, или на чужди лаври и повърхностни похвати, затова борбата се очертава да е “безмилостно жестока” и епична, още повече, че от години партийната дейност на ГЕРБ в Средногорието е твърде незабележима, да не кажем мижава и почти няма такава. Тук-там по някой спортен турнир, събиране на дрешки, празнични коктейли и толкова. Реална партийна дейност, внасяне на партийни становища в общинските съвети, защитаване на каузи, идеи и партийни програми – няма никаква. Особено в двете големи общини Пирдоп и Златица.

Очаква ли се раздвижване в тази посока?
А дано, ама надали! Защото, както мъдро отбелязва Николай Хайтов: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш”. А и политическата хигиена и принадлежност по нашенско са твърде размити понятия. Вижте ги как гласуват, па си дайте отговор защо Бойко Борисов заговори за синята лампа, дето „ще светне” в главите на членовете. Дали не е имал предвид, че много от членовете (средногорски) уж са герберско-сини, пък мислят в червено и са с червенопринадлежна вътрешна нагласа? По роднинска линия, или по комунистическа такава. От едно време. Един вид по пионерски, с манталитет на дружинни ръководители и комсомолски секретари.

Или, както обобщи Тома Биков след националната среща на ГЕРБ:
„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи важно обръщение към партията. В него той отчете всичко хубаво, свършено до момента, но и не спести критиките към партийния актив, като го призова за мобилизация. Г-н Борисов призова актива на ГЕРБ да даде отпор на лъжите на БСП”.

Е, досега не сме ставали свидетели в средногорските общини и общински съвети представител на ГЕРБ да се опълчи и даде отпор на лъжите, разпространявани от БСП и други политически субекти. Поне не публично. Напротив, често сме забелязвали дружно гласуване и явна подкрепа на БСП-предложенията. Цари такова съглашение и задружие, че чак се чуди човек дали изобщо има представители на ГЕРБ в местните парламенти на Златица и Пирдоп, например. Особено личи това при приемане на бюджетите, предложени от двата кмета на БСП Геров (Ангел) и Иванова (Магдалена).

Недялко Недялков („ПИК”) също обобщи посланията на Бойко Борисов:
„Трябва да се стигне до всяка душа… Това още Демостен го е казал. Най-после размаха пръст на мързеливия и апатичен апарат, затънал в самодоволство, който е свикнал да разчита само на него и рядко проявява инициатива… Не БСП е силна, а ГЕРБ е в регресия по места… Не е нормално само Тома, Антон Тодоров, Десислава Атанасова и още двама-трима да „обговарят” публично всеки казус и да отбиват фалшивите новини… Къде са другите? Къде са кметовете? Къде са депутатите и министрите? Къде е тяхната позиция, тяхната съпротива, къде е отчетът за достиженията? Сърдитата реч на Борисов е само предупреждение, първи залп… Оттук нататък никой не трябва да се чувства застрахован, а чистката е наложителна”…

Питаме се кога ли ще стартира реално чистката в партийните структури по средногорските общини? Чистенето е толкова належащо и му е време, колкото на пролетното почистване, което се прави надлежно всяка година от всяко едно семейство… Ако Борисов и Цветанов вземат, че отделят време да се запознаят с действията и бездействието на своя политически апарат в Средногорието от близо, болезнено ще осъзнаят защо почти винаги губят изборите тук. Местните избори. Редица обвързаности ще блеснат и ще ги заслепят… И ще настане такава партийна чистка, че свят ще се завие! На някои…
Дръж се земьо, Бойко гази!