Поклонихме се пред Ботев и пред загиналите за Свободата и Независимостта на България!

Община Чавдар

2-ри Юни! Ден на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България! Общините от Средногорието организираха поднасяне на венци и четене на слова.

„Драматичната саможерства на Христо Ботев във Врачанския Балкан придава на смелата му личност и на вдъхновеното му дело ореола на непреходна слава. Неговите изповедни стихове: „Пътят е страшен, но славен, аз може млад да загина…“ придобиват силата на пророчество.

С времето легендата за войводата и бунтовната чета разраства и намира невероятен отзвук в народното сърце, а животът му привлича с борческата воля и саможертвената устременост и подхранва дейно националното съзнание“, пише в „Патос и Безсмъртие“ доц. Стефан Коларов, посочвайки ни щрихи от необятния Ботев образ.

Община Чавдар

В Община Чавдар на 1-ви юни се проведе тържествена заря-проверка и музикално- поетичната програма със сценарист Ирина Славчева, в която взеха участие Симеон Владов – художествено слово, Феодор Катранов – баритон и Кирил Гаврилов – музикален съпровод. Пред паметника на загиналите герои на пл. „Васил Левски“  бяха поднесени венци и цветя от Общинска администрация и Общински съвет Чавдар, читалище „Надежда -1900“, Сдружение на офицерите, сержантите и войниците от запаса и резерва и граждани.

Община Златица

В Община Златица на 1-ви юни поднесоха венци на Братската могила, която няма нищо общо нито с живота и делото на великия Ботев, нито със загиналите за Свободата и Независимостта на България. Бе проведено по-скоро партийно мероприятие на БСП, което е традиционно за местните партийни структури. Прикачването на местни шумкари към великото Ботево дело отдавна е повод за разделение в Община Златица. На събитието видимо не присъства кмета на Пирдоп Ангел Геров, но пък бяха секретаря Николина Божкова и зам.-кмета Иван Щаплев. Показателно е, че Община Пирдоп официално не съобщи за мероприятието.

В своето похвално слово, предназначено не за Христо Ботев, а за тия, дето са изписани преди 75 години на този позорен паметник, Нона Маринова попита „дали живеем достойно днес?“ – отговор би следвало да даде преди всичко самата тя, която явно пропагандира и днес подмяната на историята и принизява делото на Христо Ботев и онези велики българи, воювали за Свободата на Отечеството, защитавайки святата Истина и Независимост от подобни именно посегателства. Посегателства, които извършват и днес такива като Нона Маринова.

Същата обобщи, че присъстващите на 1-ви юни на Братската могила, са се събрали „за да се опитат отново да се доближат до най-великия син на България“ и с това разобличи себе си и останалите. Лъснаха опитите да се присламчат към Христо Ботев и да пришият в редовете на великите българи своите роднини-шумкари, чиито действия са тъмно грозно петно върху ревера на гр. Златица и гр. Пирдоп.

Братската могила бе отрупана с цветя от община Златица, от признателните граждани на Пирдоп, от общинските организации на БСП в Златица и Пирдоп, от граждани“, съобщават местни медии. Отдавна е дошло време да се опомним и да не позволяваме подобно приватизиране на непримиримия Христо Ботев за лични партийни цели. Време е да изучим историята на онези, чиито имена висят на камъните на Братската могила и разобличим подмяната на историческите факти! Време е да спрем опорачаването на Ботевото дело и на делото на отдалите живота си на Независимостта Българска и на Свободата Българска! Време е да спрем това вероломно посегателство, което се случава пред очите ни ежегодно! Време е!

Община Пирдоп

В Община Пирдоп поклонението за 144 -та годишина  от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България, се състоя на 2-ри юни. В двора на училището-паметник „Тодор Влайков“, където е разположен и паметник на Христо Ботев, се събраха местни жители, представители на ОбА, ОбС и официални гости в лицето на зам.-министърът на културата Румен Димитров, депутатите от БСП Лало Кирилов, Красимир Янков, Димитър Стоянов и Николай Иванов, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. Специален гост на събитието бе Боян Ботйов – потомък на Ботевия род. Присъства и кметът на кметство Душанци Златка Кънева.

„Втори юни е повече от ден на Ботев! Това е денят на любовта към Родината. На смелостта и безсмъртието. На героите на България, отдали живота си за своят идеал. На Свободата!“, каза в словото си зам.-министърът на културата Румен  Димитров.

Община Пирдоп

Кметът Ангел Геров също прочете кратко слово, в което спомена подвига на пирдопчанина Димитър Савов – опълченец и първи кмет на Пирдоп след Освобождението, удостоен с почетния знак за храброст за участието си в боевете на Шипка и при с. Шейново. „Днес сме тук да изкажем дълбокото си преклонение и синовна обич пред мъжеството на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, които положиха младостта и живота си пред олтара на Отечеството“, прочете Ангел Геров.

Към присъстващите се обърна и депутатът Красимир Янков: „Скъпи сънародници! В днешният ден сме горди, че сме наследници на хора с буен нрав, непримирим дух, отстояващи идеали за свобода, справедливост, благоденствие, независимост“.

Община Антон

С концерт, посветен на Христо Ботев почетоха паметта му в Община Антон със специалното участие на Мария Велкова – Славея. Поднесоха венци и на Стефан Минев, на който носи името селото днес.

През 1950 г. селото е прекръстено и тогава е решено то да се казва Антон – на Стефан Минев, чиито партизански прякор е Антон. До тогава официалното име на селото е Лъжене – от старобългарската дума лъга – крайречна ливада, равнина, каквито места има много в южния край на селото, където се събират множеството притоци на р. Манина. На паметника на Стефан Минев в Антон е изписана част от стихотворението „Балада за комуниста“ на Веселин Андреев.

Делата на Минев обаче, нямат нищо общо с чутовното дело на Христо Ботев!

Делото на Христо Ботев е Мисия Свята! Мисия, обвързана с Мисията на Левски, на Раковски, на Апостолите на Българската Свобода,  изпълнена по време на османското робство и довела до Освобождението и Независимостта на България! Наред с Христо Ботев отдаваме чест и се прекланяме пред загиналите за Чистата и свята Демократична Република на Васил Левски! В тази свята огърлица от велики личности, няма как да намерят място имената на хора от друго време и от друг строй, защитаващи съвсем други идеали и цели. Цели, водещи до обезличаване на България и превръщането ѝ в колона на чужда държава. Цели, водещи до ново робство на българския народ, до тероризъм и тоталитарен режим! Немислимо е! Несравнимо и Недопустимо!

ПОКЛОН! И простете им на онези, които злоупотребяват с имената и делото им, за да величаят партизани, сатрапи и недостойни за България хора!