Поетесата с ноти в косите Мариана Добрева представи книгата си в Челопеч

“Странно нещо е Животът… Докато си мислиш, че всичко, което хвърчи се яде, изведнъж нещо се обръща, вирнатото ти носле се оказва в опасна близост с Майката Земя и разбираш, че си сбъркал или посоката, или времето, или ритъма…”…

Намерила своя ритъм, незачитаща метрономните разпоредби, Мариана Добрева, измерила посоките, доверила се на ветровете, които разрошват златните й коси, от които се сипят ноти, разголи пред нас, нейните почитатели, душата си – в стихове и песен.

Малката зала на ОбА-Челопеч се преобрази и заприглася на музиканта-текстописец Боби Мирчев, за да ни заредят с магията, с която са орисани той и Мариана Добрева – да осъществяват мечти, да разкриват закътани чувства, да галят тишината! Стих и Песен!

“Ноти в косите” е първата стихосбирка на Мариана Добрева, съчетала в себе си пъстри стихове, писани в различни години, гарнирани с илюстрации, подготвени от златното момиче Боряна Калейн.
Елегантност, грация и усет – стихосбирка, писана като за Олимпиада! Художествена гимнастика в художествено слово!

Мариана Добрева е родена в Пловдив, средно образование завършва в Кюстендил, а висше образование – в НСА, специалност „Художествена гимнастика“, работи като треньор дълги години в „Академик“, помощник-треньор на Националния отбор „Ансамбъл жени“, съдия по художествена гимнастика, член на Съдийската комисия на Българската федерация по художествена гимнастика, зам.-председател на клуб „Левски“ – Триадица. От 2020 г. е член на УС на Българската федерация по художествена гимнастика.

Нейни са подредените изящно думи, изпяти от средногорските ни звънчета на “Пирин Фолк” – песента “Една любов свещена”, грабнала трите големи награди на най-големия български фолклорен фестивал.

По стихове на Мариана Добрева е подготвен и албумът “Мечта за триумф”, съдържащ пет музикални съкровища, посветени на един от най-големите клубове по художествена гимнастика в страната – “Левски Триадица”. Песните се изпълняват от Етиен Леви, Дичо и нашите даровити момичета.

“Когато въздухът ухае на живот,
усмихвам се и слънцето изгрява…”.

Стиховете на Мариана Добрева ни карат и да се усмихнем, и да се замислим и да се натъжим дори. Защото те са като Животът, ухаят на любов, на утро, на нетърпелив нов шанс…

Подготви: Петя Чолакова