Победителят от Средногорието

Инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч е носител на голямата награда „Кмет на годината 2018” – малка община. В същата категория за средна и голяма община победители станаха инж. Добри Добрев – Горна Оряховица и Пламен Стоилов – Русе. Тримата призьори бяха аплодирани на крака в зала 9 на НДК в столицата. Те събраха най-много гласове в националния конкурс, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg.

* * *

За Алекси Кесяков може да се каже и напише много. Почти във всяка една категория от конкурса той заслужено би заел първото място. Може би това е и причината да стане победител и да получи приза „Кмет на годината” за цялостна дейност и развитие на Община Челопеч.

Един съвременен крепител на българските ценности, на богатството от ритуали и обичаи, на културата и обичта към родното. Един днешен пазител на доверието на гражданите, което по думите му трябва да се заслужи и да се запази с дела, а не с показност и думи по време на избори.

Община Челопеч е малка община – палитра от успехи. Община еталон. Превърната в такава с усет, търпение, труд и постоянство. Ден след ден, година след година… И резултатите са видими. Затова и граждани от цяла България гласуват за челопешкия кмет. Не само жителите на Челопеч. Не само жителите от Средногорието, които мечтаят общините им да заприличат на Челопеч, но и хиляди други жители на други населени места, които подкрепиха можещия човек. Гостите на Челопеч по редица фестивали, състезания, надпявания, надигравания, борби и прочие, гласуваха за кмета на Челопеч и той заслужено обра овациите на публиката и донесе заслужения приз в средногорската ни община. И прослави Средногорието.

За никого не е тайна, че в надпреварата участват всички кметове в Република България, в това число кмета на Златица, на Пирдоп, на Чавдар и т.н. За никого не е тайна, че сред финалистите се бе наредил и Ангел Геров – кмет на Община Пирдоп. И за никого  не е тайна, че резултатът бе предизвестен. Поне за тези, които могат да сравнят състоянието на двете средногорски общини Челопеч и Пирдоп. И, естествено, Кмет на годината стана този, който го заслужава…

Средногорието днес празнува… Има своя победител. Има своята позитивна новина. Има за какво да се гордее. Защото Алекси Кесяков не е просто кмета на Челопеч, той е обединителя на Средногорието… Защото по делата му личи, а не по думите му… Защото винаги, навсякъде, по всяко време където и да стане дума за Алекси Кесяков в Средногорието – се чува едно. Кметът на Челопеч е пич. Затова вкупом всички златичани, пирдопчани, Мирково, че и Копривщица, а вярвам, че и жителите на Чавдар – гласуваха за него… Защото хората на Средногорието виждат, знаят и усещат, че той е този, който трябваше да спечели…

За интервю по повод наградата потърсихме победителя и носителя на тазгодишния приз „Кмет на годината” – инж. Алекси Кесяков. Открихме го отново в пълна бойна готовност, с работните дрехи на парк „Корминеш” да се труди редом със строителните работници. И да надгражда постигнатото.

Г-н Кесяков, честита награда! Очаквахте ли я?

Всъщност, дори не предполагах и не следях конкурса. В последният момент отидох на мероприятието да уважа колегите. Но, в крайна сметка, това е резултатът. И тази победа, както казах и при получаването на грамотата, за мен е преди всичко отговорност. И оценка, обратна връзка, че посоката, в която развиваме Челопеч е правилната. Тя ме задължава преди всичко да надграждам. Тя е моят коректив, още повече, че за мен са гласували не само жителите на Челопеч. Подкрепили са ме и много хора от региона, от цялата страна. Горд съм, че с моята работа и тази на моя екип, постигаме такива резултати, които допринасят за по-добър имидж на Челопеч, а и на Средногорието.

Има ли формула на успеха и как се печели доверието на хората?

Може да се каже, че когато човек е открит, среща се с хората и помага, той се стреми да спечели доверието им, а не иска хората да му го гласуват в аванс. Човек трябва да е сред хората, да помага персонално, като паралелно развива и самата община. Трябва да знае на всеки по отделно болката, притесненията и да се стреми да бъде в помощ. Когато си сред хората, интересуваш от проблемите им, знаеш на всеки болката, хората виждат, че имаш лично отношение, че могат да получат персонална подкрепа. За мен важно е преди всичко личното отношение, което можеш да получиш и да дадеш само в една малка община. В големите трудно се получава. В малките общини хората се познават, като че ли са от една махала. Това е нормално, разбира се. Затова трябва да се стараеш да познаваш лично, персонално човека, да се интересуваш от всяка една отделна личност, а не да седиш в кабинета и да ги приемаш от време на време… Отношението е по-друго. И на кмета към хората. И на хората към кмета. Разбира се, ако кмета правилно се отнася с тях.

Всъщност, на мен силата ми идва точно от това, че аз не съм подминал никой. С всеки се познавам. В отношенията си с хората винаги съм залагал на честност, искреност и коректност. Винаги съм се стремял да им помагам. Преживявам с тях тревогите им, притесненията им, мъките им, ако мога да кажа. Те имат доверие в мен и ми споделят като на приятел техните проблеми. Аз по всякакъв начин търся възможност от позицията, на която съм, да им помагам.

И, всъщност, това явно най-много прави впечатление. Всичко останало е въпрос на спазване на закона. И на възможност за привличане на инвестиции и пари. Това е задължението на кмета.

Вие спечелихте вота не просто на жителите на Община Челопеч. Обединихте Средногорието.

Да. Така стана, защото хората виждат. Те казват: кмета е успешен, за това бихме искали да го подкрепим. Той помага. Хората си говорят по между си. Хората оценяват направеното. Споделят със свои близки, познати, приятели. Обсъждат и са коректив на свършеното.

Предполагам, че за мен са гласували и хора, които са били гости на Община Челопеч по време на нашите празници и фестивали. Защото винаги съм се стремял те също да се чувстват добре в Челопеч, а защо не и да дойдат да живеят тук. Нали това е целта за развитие на една община напред и нагоре?

Изпреварихте кметове на общини с много повече жители, отколкото има Челопеч. Например Пирдоп, който е близо 7000 жители. Това не е ли по-скоро един позитивен вот в подкрепа на човек, който показва, че може?

Всъщност, оценката е комплексна. Обадиха ми се от Видин да ме подкрепят. Казаха ми: ние от Видин сме се събрали голяма група, която гласува за теб. Благодарих им, казах, че ще почерпя. А те ми отговориха следното, което дава отговор на въпроса: не, не искаме да ни почерпиш, просто продължавай по същия начин да работиш, а ние ще идваме на фестивалите, да се възползваме от това, което ти си направил. Това за мен бе много ценно.

Отговорността и тежестта не стават ли по-големи?

Е, разбира се, че става. То е ясно. Но пък това е повече като задължение, като ангажимент, който аз лично го приемам по-силно, отколкото хората очакват. Защото тяхната оценка е на база работата, която до момента съм свършил и начините ми на действие, които до момента са били. Т.е. аз просто трябва да продължа по същия начин – според хората. Но, от друга страна, за мен е по-задължаващо, т.е. аз трябва да надскоча летвата, която съм вдигнал. Да я вдигна още. И затова го приемам като предизвикателство. Това е положителният резултат от подобен вид конкурси. Те подсказват реално какво трябва да се прави и правилна ли е посоката, в която се развиваме като община, а и аз като кмет.

Останахме с впечатлението, че почти нямаше категория, в която да не сте победител – и видео наблюдение и сигурност; спорт и младежки политики; туризъм, култура, фестивали и традиции…

Да, мисля, че по всички отделни категории сме работили интензивно през годината. Предполагам, че затова получих и комплексната награда „Кмет на годината”, защото тя обединява останалите категории. В различните направления сме си свършили работата добре, затова и оценката е по-висока и е за всички заедно. Всъщност ние се опитваме да подобряваме жизнения стандарт в Челопеч във всички посоки. Това е нашето задължение, в крайна сметка, затова и не насочваме усилията само за едно, а другото да изостава. Не може едното да е наред, другото да липсва. Не може да сме свършили добра работа във видео наблюдението и сигурността, а да не развиваме спорта, традициите, културата като цяло. И най-вече да не работим за децата и младежите на Челопеч. Важното е хората да са доволни според потребностите си.

Всъщност аз винаги се поставям на мястото на хората, тръгвам с техните обувки, както се казва. И ако на мен ми харесва, ако ми носи удовлетвореност, ако е удобно и практично, значи и на хората ще бъде. Залагам на детайлите, на преценката да бъде полезно за хората. Правим нещо. Защо го правим? Защото като го ползваме на мен ще ми е приятно, ще се чувствам по-добре, ще ми е полезно. Значи и за хората ще е полезно, приятно, ще ги удовлетворява, затова трябва са насочим усилия и то да стане. Създаваме организация и го осъществяваме. И хората го ползват и са доволни. И казват – ами то било много хубаво. Това е моята цел – да го направя така, сякаш го правя за себе си. А човек за себе си прави винаги най-доброто. И така хората също получават най-доброто.

Усещам какво искат хората, интересувам се от какво имат нужда. Техните нужди и очаквания ги съпреживявам и това е водещото. Всичко се прави със сърце, с душа, с умение – за всички ни. Аз съм обикновен човек като всички останали и моите изисквания, моите потребности не са по-различни от тези на останалите. Моите изисквания са много високи и по този начин се задоволяват критериите за качество, след като го изпълним.

Отново в Челопеч вдигнахте летвата така да се каже предварително. Дни преди да я получичите, стартира инициативата Челопеч да стане домакин на рок-фестивал и средище на рока.

Всъщност, аз не спирам. Тази награда е просто част от процеса, спирка по пътя. Един вид междинна оценка. Сравняваме къде сме, калибрираме се и продължаваме нататък. Така или иначе пътя го знам, насоката я знам, знам какво трябва да направя. Ежедневно извървяваме малките стъпки, които са необходими. Затова имам и екип, затова имам помощници, консултанти. Затова са всички хора, които работят с мен – за да може тези малки стъпки, детайли, спънки ежедневно в работния процес, да ги преодоляваме.

Всъщност, крайната оценка не е само за мен. Аз просто давам възможност на качествените и работещи хора да изявят своите качества. Да покажат какво могат. Може би това е тайната. И тук бих си позволил да не бъда скромен. Да, установил съм, че работейки по този начин аз давам възможност на можещите хора да намерят поле за изява. Подкрепям ги, за което те изказват своята благодарност. А това удовлетворява и мен, затова аз също им благодаря. Аз така разбирам моята работа. Това е моето задължение – не просто да набуташ този и онзи, защото са ти приятели, а да избереш този, който наистина е най-компетентен, най-подготвен и най-всеотдаен към определената работа. Да му дадеш шанс да я свърши. И той като я свърши – и ти си доволен, и той е удовлетворен от работата си. И всички са щастливи, защото работа е свършена качествено. И всеки се ползва от свършеното. Уважавам труда на професионалиста. Като го направиш по този начин – то се получава. Това е формулата на успеха.

Ще повдигна малко неудобна някому тема – сред финалистите беше и кмета на Община Пирдоп Ангел Геров – пряка Ваша конкуренция – това не Ви ли притесни? Община Пирдоп е доста по-голяма община от Челопеч.

Да. Радвам се, че и той беше стигнал до финала. Броят на малките общини е над 80, което означава, че да стигне до финала той е преборил в конкуренция доста голяма част от нашите колеги. Като за първи мандат кмет, който има тежко наследство, това би следвало да е висока оценка за него. И аз го поздравявам.

А той поздрави ли ви?

Засега още не. Не ме е поздравил и не мога да го коментирам защо. Просто има си други работи – по-важни.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

По повод гласуването за двамата финалисти от Средногорието – Алекси Кесяков и Ангел Геров, и получената награда „Кмет на годината” от Алекси Кесяков, граждани коментираха в социалните мрежи:

Ж. Георгиева: Адмирации за Алекси Кесяков…

Nenka Mitova: Честито г-н Кисяков! Справедливо заслужихте този приз!Челопеч няма нищо общо с това, което беше 2008 г.(от тогава познавам селото).Направихте чудеса. Бъдете жив и здрав!

N. Kuzmanov: ЧЕСТИТО!!! Заслужено!!!

Кр. Илиева: Честито.Бъдете все така позитивен и реализиращ се кмет.

V. Ivanova: Честито! Коя е тайната на успеха във всяко начинание? Тя е закодирана в самата дума: Учение, Силна воля, Последователност, Емоционална интелигентност, Харизма, Приятел и Човек с всички, без изключение.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Списание „Средногорски БАГРИ” първо информира за резултатите от надпреварата, цитирайки официалния сайт на конкурса, където същите бяха публикувани към 19.00 ч. На 15.11.2018 г. По това време церемонията по връчването в НДК все още не бе свършила. Победителите получаваха своите грамоти в различните категории. Ангел Геров изрази своето мнение:

Angel Gerov: Много интересно как се знае като тази категория е последна и още не е обявена. Явно има изпреварваща информация

Тодоровъ Т.: …пак пуста завист българска

П.  Шентова:  Кмета на Пирдоп, пита…… на полуфинала бе …. подгонили са го съмнения ….. до Рим стигна и Папата не видя ……

Д. Николова: Кметовете на Пирдоп и Златица да идат на обучение по мениджмънт при г-н Кесяков. Поне в последните си месеци да демонстрират признак на живот.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Научихме, че Ангел Геров е напуснал церемонията преди да бъдат връчени наградите за „Кмет на годината”. Причината остава почти неизвестна…