Победителите в Златица са ГЕРБ-СДС

Според официалните данни на ЦИК към момента в Община Златица победители на предсрочните парламентарни избори, проведени на 02.04.2023 г., са ГЕРБ-СДС с 550 гласа, повишавайки резултатите си спрямо предишните предсрочни парламентарни избори. След тях се нареждат ПП-ДБ и сие, за които са гласували 440 души. Партията на управляващите на местно ниво Община Златица БСП за България се нареждат четвърти с гласували за тях 197 златишки избиратели.

Обобщени данни:

1. ГЕРБ-СДС – 550 гласа
2. ПП-ДБ – 440 гласа
3. Възраждане – 295 гласа
4. БСП за България – 197 гласа
5. ИТН – 66 гласа
6. Български възход – 63 гласа
7. Левицата – 47 гласа
8. ДПС – 38 гласа.

Видимо от резултатите е, че БСП в Златица губи от гласовете си, като част червените гласоподаватели са се насочили към Български Възход, други към Левицата, а трети към ПП-ДБ, за които активно в Златица работи известен местен ДС-агент и неговия следовник, минал през доста партийни централи и акостирал в ПП.

Наблюдатели на изборите сигнализират и за изборна търговия, провела се в центъра на градеца – край работещия вече фонтан.

В с. Петрич ГЕРБ-СДС отвяват ПП-ДБ, като изборните резултати са 26 за ГЕРБ-СДС спрямо 13 за ПП-ДБ. ПП-ДБ в Петрич са победени и от ДПС, за което са гласували 15 души. Български Възход на Стефан Янев е спечелил 12 гласа от избирателите в Петрич.

Най-много гласове ГЕРБ-СДС има в златишката СИК № 3 – 81, но в тази секция най-голям резултат получават ПП-ДБ – 86. И в СИК № 1 и №2 най-много гласове получават ПП-ДБ – секции, които обикновено се смятат за червени и в тях в повечето случаи през годините с най-висок резултат е била БСП. В 4-та, 5-та и 7-ма секция гласовете за ГЕРБ-СДС са най-много и ПП-ДБ изостават значително. Крайният резултат между двете партии в Златица е 100 гласа повече за победителите от ГЕРБ-СДС.