Петровден е! Празнува Душанци!

Днес е Петровден! Празникът на село Душанци, който тази година тържествено ще отбележат на 3-ти юли! Черковен празник: Свети апостол Петър, наречен Върховен апостол, брат на апостола Андрея и син Йонин, който бил разпънат на кръст в Рим с главата надолу във време на Нерона в 61 г. след Христа. Днес на 29-ти юни църквата почита паметта на равноапостоли Петър и Павел, които народната вяра представя за братя близнаци.

На Петровден стар обичай е във всеки дом да се коли най-младото „петровско пиле“ и да се раздават ябълки – петровки. Така е записал и Димитър Маринов: Тоя ден по селата имат сборове. Тоя ден носят колач в черква, придружен с ябълки, наречени петровки ябълки, които свещеникът кади, и от тях се разнася. Колят се пилета, наречени петрови пилите, откъдето е и приказката: „Като прасе по Коледа, като агне по Гергьовден, като пиле по Петровден“.

В народните песни двамата братя светци близнаци Петър и Павел имали и сестра, която в различните области на страната е св. Елена (в Троянско и Тетевенско) или „Огнена Марина“ (в Софийско). Според народните представи Петър е по-могъщ и е носител на светло, добро начало и затова празникът му се приема за по-голям. Той разрешавал на земеделците да работят на полето, защото неговият ден е началото или средата на жътвата (според местните климатични условия). Ябълките петровки жените раздават за здраве на близки и съседи, особено ако в семейството има починали деца. Така се вярва, че на „оня свят“ децата ще има какво да ядат. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина, чийто господар е свети Петър, който е добър стопанин, облечен в бели дрехи. При подялбата на света на него се паднало да държи ключовете от райските двери.

На Петровден едно време се правело обредното „събличане и прощаване“ на младата булка от кумовете. Така тя преминавала в нов социален статус. В Тракия тези невести зажънват най-напред нивите заедно с кумовете си.

По традиция на Петровден се приготвя празнично ястие, наречено „бял мъж“ или кутмач. Прави се от бито прясно сирене, пържено в тиган заедно с брашно. На празничната трапеза се слагат още петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник.