Петрич отбеляза Деня на Архангел Михаил

„Един е известител на тайните човешки, друг е церител на недъзите, а Архангел Михаил е пазител на душите и борец против злото”…

Архангел Михаил представя божието слово, носител е на божиите тайни, застъпник пред Бог.

На 08.11.2018 г. около храма, посветен на Архангел Михаил в средногорското село Петрич се събраха петричани и гости, за да отбележат светлия ден, да запалят свещ и похапнат осветен курбан. Отец Ангел на връх имения си ден отслужи света литургия, подпомаган усърдно от кмета на Петрич Николай Лилов, за който петричани казват, че е „кмет за всичко” – и селото да управлява и на хората да помага. Николай Лилов поздрави своите съселяни и отправи поздрави към онези, които са помогнали за организацията.

Светата литургия бе обявена за 13.00 ч., но началото ѝ закъсня, защото хората чакаха златишката кметица да благоволи да пристигне. Въпреки проявеното неуважение, обаче, денят бе слънчев и засмян. Петричани, облечени в празничните си премени, се радваха и веселиха. Всяка домакиня бе приготвила я салата, я баница, че и погача, за да почерпи близките си и гостите. А кметицата вместо да се извини на присъстващите за проявеното неуважение и закъснение, и да ги поздрави подобаващо, се обърна лично към пенсионирания инж. Добри Цветков, като обясни на петричани, че трябвало да го направят жител на селото. И подрече, че нямало да се сърди на кмета на Петрич, че е забравил да ѝ даде микрофона…

Добри Цветков също се обърна към петричани да ги поздрави от името на „Елаците Мед”, „Геотехмин” и други фирми, като обясни какво те са направили в селото. Някои от слушателите си помислиха, че вместо да се изреждат неща от преди доста години, е по-редно „Елаците Мед” да спре да разширява хвостохранилището, което поглъща горите в Петрич и скоро ще стигне до самото село.

Архангел Михаил… Борецът за Светлина и Истина да бди над петричани и да ги пази от пъплещото зло, да им вдъхва вяра и увереност, да усилва неустрашимия им борбен дух. Архангел Михаил често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. Той е и вожд на небесните сили, и борец против духовете на тъмнината и защитник на християните от дявола, и предводител на христовите армии. Архангел Михаил е пратеник на Бога! Но трябва да внимаваме – този ангел не прощава всички наши грехове. И да се замислим – ще ни прости ли унищожението на създадената с любов от Бога българска природа!

Българските обичаи повеляват на този ден да се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и други. Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!”. Сипва се отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича специално наричане: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!”.

Честит празник на борбени петричани и всички средногорци!

  

(снимки)