Петричани с ултиматум към златишкият кмет Стоян Генов

След повече от два часа чакане да благоволи да се появи в Петрич, Стоян Генов най-накрая пристигна, за да присъства на организираните лично от него т. нар. „изнесени приемни“, на които гражданите от селата, включени в Община Златица да зададат своите въпроси и да акцентират върху проблемите, които следва да бъдат разрешени в най-кратки срокове. След проведените две такива приемни в Карлиево и Църквище, за днес от 9.30 ч. бе обявена такава и в село Петрич, след множеството питания на граждани кога това ще се случи и при тях.

Най-важният за петричани въпрос е кога ще бъде назначен кмет на селото. В Община Златица има внесена подписка за кмет на село Петрич да бъде назначен досегашният кмет Николай Лилов, а под нея са се подписали над 140 петричани. На този техен въпрос кметът на Златица Стоян Генов отговаря уклончиво, като обяснението е, че законите не го задължават с определен срок за назначаване на кметските наместници в Петрич, Карлиево и Църквище. Не е дал обяснение защо не желае да се съобрази с внесената подписка и дали изобщо смята да се вслушва в мнението на петричани занапред.

Петричани припомниха на инж. Генов, че още преди две години са стартирали подписка за отделянето на Петрич от Община Златица и единствено авторитетът на Николай Лилов ги е спрял, но те са в пълна готовност да стартират процедурата и да се присъединят към Карлиево и Църквище ако Генов не се съобрази с техните искания.

В местните избори, проведени преди четири години и преди месец в село Петрич БСП традиционно губи, затова и гражданите изказват предположения, че отношението на златишкия кмет от БСП към тях е тенденциозно и акт на отмъщение. Още повече, че в село Петрич председателката на златишката структура на БСП Стоянка Балова има само една преференция независимо, че именно в бунтовно Петрич живеят баба ѝ и дядо ѝ.

Петричани ще продължат да настояват в най-кратък срок да бъде назначен за кмет на селото Николай Лилов, като вече са активирали инициативният комитет за провеждане на референдум за отделяне от община Златица и преминаване към доста по-успешно развиващите се съседни общини Мирково или Чавдар.

Петричани изразиха недоволство и от мястото, което е избрано за провеждане на срещата с тях. При положение, че в Петрич има достатъчно широки и подходящи за целта помещения, същите бяха набутани в малката зала на пенсионерския клуб. Явно от ОбА-Златица не са очаквали толкова голям интерес от петричани относно бъдещето на бунтовното село и какво ще отношението на служителки и кмет към тях. А вероятността умишлено да е избрано тясното помещение е голяма, за да не могат всички желаещи да присъстват на изнесената приемна и зададат своите въпроси. Болшинството петричани, изявили желание да присъстват са правостоящи, а доста от тях се намират извън помещението.

И към момента на новорегистрираният фейсбук-профил на Община Златица, който и до момента не е уточнено дали е официален, или е плод на нечии служителски прекомерни усилия да се харесат на новоизбрания кмет, няма публикувана информация относно продължаващата среща на общинското ръководство и администрация с гражданите от Петрич така, както това се случваше при посещенията им в Карлиево и Църквище.