Петите годишни фолклорни награди с респект към забележителните имена на музикално–танцовата ни традиция


На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Д-р Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и научна фолклористика.

Песенният път на гласовитата ни граовска певица преминава през редовете на ДФА „Ф.Кутев“, многобройни турнета из страната с фолклорната група „Наша песен“, наред с прочутите си колеги – Лалка Павлова, Ика Стоянова, Радка Кушлева, Борис Машалов и мн. др. 1948 е годината на първите й записи на граовски песни за Българското национално радио – песни образци на типичния граовски стил, които се съхраняват в златния фонд на медията, а някои от тях са включени и в албуми, издадени от фирма „Балкантон“.

Изкуството на Лалка Павлова се радва на изключителна популярност и на много последователи. На церемонията по награждаването почетната статуетка бе приета от нейния ученик – младия граовски певец Димитър Лукарски.

И проф. д-р Георг Краев е сред почетните имена на българската фолклористика. Той е дългогодишен научен сътрудник в Института за фолклор при БАН/1975 – 1990/, В годините е Директор на Столична библиотека и преподавател в Нов български университет. Огромен интерес сред слушателите предизвика и воденото от него радио предаване SOS – фолклор, излъчвано по пр. „Хр. Ботев“ БНР. Известен е с научните си публикации за „Българските маскарадни игри““Бабинден“, „Фолклорът като начин на употреба в туризма“ и мн. др. Неговата награда е за цялостен принос в българския фолклор.

Връчването на Годишните фолклорни награди 2022 г. се превърна във вълнуващ празник за организаторите, жителите, гостите на с. Дивотино, за който особено допринесоха самодейците от местното читалище „Чичо Стоян“. Те представиха стилна програма от самобитните граовски хора на работническия танцов състав с ръководител Юлиян Кралчев (постоянни носители на златни медали от Копривщенските събори), също стилните млади певци Борислав Борисов, справил се чудесно с характерното граовско тресене, също младите таланти Емма Кирилова, Виктория Цветанова. Получи се прекрасно музикално оформления на празника, умело водено от Мариана Маринова.

Финалът бе ознаменуван и от перфектното изпълнение на звездата на Граово – Сорина Богомилова – достойна популяризаторка на местните песни у нас и по света, но и организатор и много фолклорни събития в Пернишкия край.

Идеята за Годишните фолклорни награди за първи път се реализира през 2014 година и с кратко прекъсване се провеждат всяка година в различни градове, за да напомнят и възкресят майсторството на знаменитите изпълнители на музикално – танцовата ни култура. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра: Глас на годината, Албум на годината, Най – добри камерни състави, Постановка на годината, Хореограф на годината, Инструментална пиеса, Дете – изпълнител на годината, Нематериално културно наследство – номинация на БАН, Личност или общини, подпомагащи фолклорни събития, Ансамбъл на годината, Журналистически материали, свързани с фолклора. Гласуването е месечно и годишно, само в сайта на Годишните фолклорни награди, а а организаторите обявяват резултатите на специална церемония по награждаването. Двигателят, инициаторът, сърцето и душата на годишните класации е Константин Лазаров. Той е един от всеотдайните познавачи, популяризатори на чистата народна музика.

Генерален спонсор на Петите годишни фолклорни награди е фирма „Юроком 2000“ ООД от София а на церемонията по награждаване в приз „Цялостен принос към българския фолклор е кметство с. Дивотино и К. Лазаров. Безрезервно подпомага, насърчава и младите фолклорни таланти, но и възстанови славата на големите Борис Машалов, Гюрга Пинджурова, Надка Караджова, Радка Кушлева и др. С лични средства и с първия спонсор на наградите фирма Валвен ЕООД гр. Смолян осигуряват специално изработените статуетки и плакети , медали за наградените. Той създаде и специален фолклорен сайт, за представяне на видни народни изпълнители. През 2010 стартира фолклорно радио „Менци“ отново с лични средства за популяризиране на фолклорни предавания. Дарител е на автентични звукови файлове за обучението на учениците от Котел и Широка лъка.

По образование Константин Лазаров е енергетик, но народната музика е неговата голяма любов и отдаденост. Хвала на такива родолюбиви българи, посветили енергия, време, грижа за каузата НАРОДНО ТВОРЧЕСТВО!

Официални гости уважили събитието бяха бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, общ. съветник Владислава Драгомиров, кмета на село Дивотино Симеон Методиев, Петър Първанов – общ. съветник и Илка Димитрова.

Следващата година церемонията по награждаването ще се състои в Благоевград. До догодина със здраве и любов да посрещнем новите лауреати!.

Илка Димитрова