Пенсионерите от Средногорието празнуват

1-ви октомври е ден, наситен с празници. Обявен е за Световен ден на музиката, на архитектите, на вегетарианците и най-вече на възрастните хора. Също така е и празник на покрова (закрилата) на Пресвета Богородица – празник, възникнал през 10-ти век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол, като той се чества само в т. нар. „славянски” страни – вероятно защото св. Андрей бил „славянин” по произход.

За Международен ден на възрастните хора 1-ви октомври е обявен с решение на Общото събрание на ООН, взето на 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от „третата възраст” и най-вече към техния принос към обществото.

В едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от вниманието и грижите към хората от третата възраст – наши родители, баби и дядовци, приятели и съграждани. Те са щастливи, когато споделяме с тях това, което ни вълнува, когато ги включваме в нашето забързано ежедневие, когато се обърнем към тях за съвет и помощ.

Възрастните хора са част от обществото и не трябва да бъдат изключвани от него. Те притежават огромен запас от натрупана мъдрост, водили са достоен живот , съграждали са нашата страна с безкрайна енергия, отдаденост и вяра…

Пенсионерите от Средногорието отбелязаха подобаващо своя празник, организирайки си празненства. Към тях своите поздрави отправиха кметове, представители на ОбА, общински съветници, предприятия и отделни граждани.

Пенсионерите от Челопеч за поредна година споделиха тържеството с пенсионерите от Златица, демонстрирайки задружност и давайки пример за това, как можем да се обединяваме, а не да се делим. Всички заедно празнуваха в ресторант „Средногорие”.

В Пирдоп пенсионерския клуб се събра за празника в р-т „Паскал”. В Душанци пък бяха на местна почва, не пропускайки да отбележат подобаващо 1-ви октомври. И антонските пенсионери празнуваха, както и мирковските. Карлиевските също се отчетоха и се събраха да се поздравят.

Веселие, томболи, цветя и честитки валяха, а цялото Средногорие затрептя радостно, усещайки приповдигнатото настроение на възрастните хора с млади сърца.

Специално да поздрави своите съграждани от Пирдоп и Душанци, да им поднесе поздравителен адрес, традиционна българска питка и други лакомства, по време на тържеството присъства и Станислав Готев, който се обърна към тях с думите:

„Мили съграждани, аз и мои приятели, използваме случая да Ви поднесем най-топли и искрени поздрави. Макар, че всеки ден би следвало да е Ваш и наш празник, хубаво е, че е определен един специален ден, в който имаме възможност да Ви засвидетелстваме своето уважение и обич – именно към Вас – нашите родители, роднини, приятели!

Вашата всеотдайност, креативност и неуморимост за нас са вдъхновение и оптимизъм, пример и подкрепа. Вие ни учите на сплотеност и отдаденост към родното място, което трябва да пазим и развиваме, за да можем да го съхраним за децата и внуците си, както го правите Вие.

Пожелаваме Ви най-вече здраве и дълголетие, много обич и внимание, успехи във всяко ново начинание, което без страх започвате и с увереност довеждате до положителен завършек.

Ще си позволя да цитирам великия Христо Ботев, тъй като чрез Вас откривам неговите послания: „Секи Българин е длъжен да защитава и варди своето огнище” – именно Вие сте пазителите на пирдопските огнища, а ние се надяваме да сме Ваши достойни наследници!”…

И в село Каменица не пропуснаха да се забавляват. Неуморната Тодорка Пашова – секретар на читалището, чевръсто се включи в организирането на празника, а каменчани приготвиха домашни гозби. На готварското им майсторство би завидял не един мастър-шеф.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ ПЕНСИОНЕРИ!

Снимки: Станислав Готев, Ваня Узунова, село Антон, Тодорка Пашова, Цветана Радева