Паметникът на Христо Ботев в Пирдоп вече е факт!

Случи се чудо нечувано, нечувано още невиждано… В Пирдоп, в Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на  България тържествено бе открит бюст-паметникът на родения на Рождество Христово (25.12.1847 г. – 06.01.1848 нов стил) в Калофер Христо Ботйов Петков – български национален герой, революционер, публицист, поет, издател… Войвода освобожденец, непримирим родолюбец, всеотдаен син на Майка България!

На 2-ри юни 2019 г. с тържествен водосвет, прочувствени слова, невероятни изпълнения, в присъствието на множество официални гости инициаторът и дарителят Станислав Готев успя да открие паметника на един от най-обичаните и тачени български революционери непримиримия и неустрашимия Ботев – острото перо, острия език, обреклия я се на Родината най-свиден наш съотечественик. Водещ на тържеството бе д-р Десислава Толинова, а специално на откриването присъства спомогналия да се постави паметника Румен Димитров – зам. министър на културата.

На събитието присъстваха още правнука на Христо Ботев – Боян Ботйов, председателката на ОбС-Пирдоп Мария Шентова, Христина Грошева – уредник на музея на Христо Ботев в гр. Калофер, граждани от Пирдоп и региона.

„Днес сме се събрали да съпреживеем този вълнуващ момент – откриването на бюст-паметник на Христо Ботев в град Пирдоп“ – се обърнаха към присъстващите младите водещи, давайки думата на „виновника“ това да се случи Станислав Готев, който сподели какво го е мотивирало да дари на своя роден град и на своите съграждани именно паметник на великия български революционер:

„Уважаеми гости, скъпи приятели! Щастлив съм, че днес – в деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, сме се събрали да открием дългоочаквания бюст-паметник на една от най-обичаните и вдъхновяващи личности в историята ни. Идеята за поставянето се поради от факта, че ние тук – в Пирдоп, нямаме място, на което да отдаваме почита си към този велик българин.
Паметниците са, за да виждаме тези, които са ни оставили нещо – нещо в памета ни. Мъдрост, смелост, творчество. Ботев от онези българи, които са оставили много от тази луда смес и желание за Свобода.
Почита се отдава тук, а не под мишниците на силните на деня. Децата ни трябва да знаят това, защото това е част от националното ни достойнство.
Тук ще гледаме Ботев. Но и той ще гледа нас. Ще гледа дали чакаме от 200 души да станем 2 милиона, за да поискаме достойнството си. Защото той е тръгнал насам с 200 четника, а от нас си тръгнаха 2 милиона натам.
Ботев е духът на българина, който не свежда глава.
Бих искал да виждам всеки от нас с изправена глава и затова реших, че този паметник ни е нужен. На този ден ние се чувстваме единни, вдъхновени и горди, че сме чеда на държава родила и отгледала в пазвата си Христо Ботев.
Благодаря Ви, че го гледате. Да бъдем благодарни, че и той нас гледа. Отвърне ли глава от нас – значи ни няма. Да живее България!
Скъпи приятели и гости, нищо от това нямаше да се случи без скулптура Радан Вешин, който застана с труда, таланта и всеотдайността си зад тази кауза. Благодаря за помощта и подкрепата на нашите съграждани д-р Десислава Толинова, Петко Камберов, Петър Кънчев, Петър Георгиев, Георги Серафимов и Искрен Пенев. Благодаря на моята съпруга и на родителите ми за всеотдайната подкрепа. Благодаря на заместник-министъра на културата г-н Румен Димитров за оказаното съдействие.
Искам да благодаря и на хората, които се опитаха да ни попречат, защото това за нас беше още една мотивация да стигнем до края. За мен е чест да видя днес толкова много хора. Бъдете здрави, горди и вдъхновени! Бог да пази България!“

След думите на дарителят Станислав Готев, двора на пирдопското училище-паметник на културата бе огласен от невероятното изпълнение на Гергана Радунчева и гайдаря Богдан Богданов „Излезал е Дельо Хайдутин“ докосна сърцата на присъстващите и още веднъж ни накара да се замислим каква сила на духа и воля са притежавали българските хайдути и войводи, дръзнали да хванат Балкана в името на своето свидно Отечество.

Зам.-министър Румен Димитров и Станислав Готев официално откриха Ботевият паметник, който бе осветен от отец Недко Бръмбаров. Невероятното тържество бе уважаено и от представители на клуб „Традиция“, които допринесоха за създаване на по-отчетлива атмосфера, напомняща за Ботевото време – времето на въстания, на саможертва, на истински български юнаци.

Зам.министър Румен Димитров се обърна към присъстващите с думите:
„Скъпи приятели, чест и висока отговорност за мен е да бъда част от откриването на бюст-паметника на Христо Ботев в Пирдоп. Наистина трябва много да гледаме към Ботев и Левски, и те да гледат на нас – как живеем! Много хубаво го каза Станислав, карайки ни да се замислим доколко сме последователи и можем ли да се наречем достойни чеда на България. На добър час на всички дечица, които се прекрачат прага на това училище и ще станат достойни граждани на България. Да живее България“.

Ботевият родственик Боян Ботйов също отправи своето послание по повод откриването на паметника: „Искам да благодаря за възможността да бъда днес на това тържество в деня, когато цяла България отбелязва по тържествен начин 143-та годишнина от подвига на Христо Ботйов и неговата чета, и на всички загинали за свободата на България. Специално поздравявам Станислав Готев за родолюбивото дело, на което се е посветил и успя да го реализира с този хубав паметник на националния герой Христо Ботйов. Да живее България“.

Поздравителен адрес и приветствие от името на Ася Николова – директор на Национален музей „Христо Ботев“ в гр. Калофер, поднесе уредника на музея Христина Грошева:
„На 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, нашият народ отдава почит на своите велики предци, които с живота и делата си начертаха посоката към бъдещето на нацията. Памета на Христо Ботев е една от най-здравите основи на нашето национално самоопределение и самочувствие, защото винаги, когато се прекланяме пред тази памет, ние вдишваме святия и чист въздух на свободата. Повече от 130 са въздигнатите от поколенията българи паметници на великия Ботев. На днешният ден в Пирдоп – градът на ботевия четник Димитър Ночев, изразявме своята признателност към гениалния поет, публицист и войвода Христо Ботев с откриването на неговия бюст-паметник. Това е не само повод и гордост, но и отговорност за съхранение на славната ни история.
Колективът на Национален музей „Христо Ботев“ поздравява всички Вас с патриотичното и благородно дело и Ви пожелава да пазите жив спомена за Ботев и неговите непреходни завети.
Паметен ще остане за Вас този ден тъй както остана 27-ми май 1890 г., когато бе открит първия паметник на Ботев във Враца“.

След приветствието г-жа Грошева припомни казаното от развълнуваната  ботевата дъщеря Иванка пред многобройните му поклонници, пред неговите другари, останалите живи четници в онзи паметен 27-ми май 1890 г. при откриването на паметника му във Враца: „Аз съм малка и не съм в състояние да Ви разкажа особено нещо за баща си, но аз ще Ви изкажа това, което младежкото ми сърце чувства в тази минута… Аз съм била на 40 дни, когато любезния ми баща е заминал с дързостните и доблестни мъже на България да я оттърве от робството. Не съм имала щастието да запомня баща си, да го целуна за последен път и да кажа последното сбогом… Той трябвало да стане предводител на тия, които положиха живота си за спасението на Отечеството ни! Заедно с тях да остави костите си на поросената с мъченическа кръв България!“…

Колуминация на откриването бе емблематичното ботево стихотворение „Жив е той! Жив е!“, изпълнено по един неподражаем начин от любимия на поколения българи актьор Любен Чаталов.

Жив е Той! Жив е… Ботев живее в сърцата на всеки един истински българин. Ботев е факел във всяка една българска душа, жадуваща за свобода, справедливост и отговорност. Отговорност днес – към бъдещето на България, към бъдещето на Средногорието, към бъдещето на Пирдоп. Пирдоп, който имаше нужда от своя Ботев, за да напомня всеки ден на властимащите неговите непреходни слова и завещани прозрения. Смешен плач. Народът вчера, днес и утре… Хайдути и не на последно място Патриот – душа дава… Това негово стихотворение е по-актуално днес, отколкото във времената, в които е написано от ботевата дръзка ръка… Душа дава – за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!

Незабележимо остана отсъствието на градоначалника Ангел Геров, който бе надлежно поканен, но предпочете да отиде да връчва грамоти на футболен турнир. Къде ще се мери мероприятие като откриване на бюст-паметник на Христо Ботев с поредното състезание по мини-футбол, случващо се в Средногорието и в Пирдоп. И то след като се проведе пирдопският футболен шампионат на ПП „ГЕРБ“ в началото на месец май. Дощяло му се е на кмета от БСП и той като същински премиер да участва във футболни инициативи, ама нали е от друга политическа партия (БСП), как да се яви да връчва купи при опонентите?!? Някак си не върви! Ще е много очевадно… И без това в Средногорието коментират, че са си от един дол дренки… Отсрамена бе общинската администрация и ОбС от председателката Мария Шентова, която поднесе цвете в знак на преклонение пред памета на загиналите за свободата и независимостта… Българската!

Бойкотът от страна на пирдопската общинска администрация иде още веднъж да докаже правотата на ботевите думи, нуждата от острото му перо и днес, което безмилостно да разобличава новите поругатели на свидното отечество, навъдили се из Средногорието и тръпнещи в очакване есенния сезон на избори, за да могат отново да се изправят пред гражданите, опитвайки се да получат даром доверие, за да продължат да се облажват от общинската хазна и да сътворяват небивалици… Вероятно разни бойки другарки не са пуснали нашто момче да дойде, но пък и без него се случи!
А не трябваше ли този ден да ни обединява?!

Най-добре се отпечатват в съзнанието на истинските родолюбиви граждани не думите, а делата им… Безделието и безхаберието, което ги е обзело вече 4 години. И няма как да не си припомним изречените думи от душанския кмет, които оттекнаха силно, за да ги проумеят всички: „Не стига, че не помагат, ами само пречат“… Пречиха повече от две години да се монтира паметник на Ботев в Пирдоп и накрая не дойдоха на откриването му. Единственото, което пропуснаха, е да изпратят полицаи да попречат то да се случи… Както го направиха на 1-ви юни. А Христо Ботев гледа и ни припомня, за да знаем, за да видим, за да проумеем:
„И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
продава си и душата“.
Поклон пред памета на свидният син на България Христо Ботев. Поклон пред написаното от него, което отчетливо ни призовава и днес да бъдем яростни негови последователи и да претворяваме думите му в дела…

Петя ЧОЛАКОВА