Официално – в Златица кандидатите за кмет са 10

След като приключи регистрацията на кандидатите за кмет и общински съветници за местни избори 2019 г., с известно закъснение ОИК-Златица попълни публичните регистри, от които е видно, че за кметския стол в Златица ще се състезават десет претендента – най-много кандидати в регион Средногорие. Два инициативни комитета, една местна коалиция, две национални коалиции и пет партии са регистрирали своите кандидати до 17.00 ч. на 24.09.2019 г., като всички са получили положително решение от ОИК-Златица Кандидатите са както следва:Християн Лазаров Григоров – МК “ГЛАС НАРОДЕН” (ПП „ГЛАС НАРОДЕН”, ПП „БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” и ПП „ЕВРОРОМА”);
Пламен Георгиев Господинов – Инициативен комитет;
Ненко Николов Миков – Инициативен комитет;
Димитринка Иванова Савовска – ПП „НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“;
Магдалена Величкова Иванова – ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане);
Асен Антонов Плахов – ПП „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“;
Николай Вълков Додеков – ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“;
Крум Иванов Божков – ПП ВОЛЯ;
Стоян Николов Генов – Коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
Стилян Маринов Иванов – Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“.

Съгласно Решение № 1095-МИ / 13.09.2019 г. на ЦИК номерата на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, и на местните коалиции, регистрирали кандидатски листи в бюлетината за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове насрочени за 27 октомври 2019 г., следват номерата на партиите и коалициите, определени чрез жребия в ЦИК, съгласно поредността на регистрацията им в ОИК по входящ регистър. На местна коалиция и на инициативен комитет, които не са регистрирали кандидатски листи на територията на общината, в бюлетината за съответния вид избор не се определя номер и не се оставя празен ред.

Въз основа на изтегления жребий в ЦИК и на регистрираните кандидатски листи на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети следва ОИК-Златица да определи и подреди номерата в бюлетината и да утвърди образеца на бюлетината за съответния вид избор.

В надпреварата за общински съветници в Община Златица са се регистрирали 10 кандидатски листи, едната от които е от инициативен комитет за издигане на Донка Тодорова Колева – Тинчева за общински съветник. Другите листи са предложени съответно от: МК “ГЛАС НАРОДЕН” (ПП „ГЛАС НАРОДЕН”, ПП „БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” и ПП „ЕВРОРОМА”); НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ; ПП „АБВ“; ПП „ДБГ“; ПП „ВМРО“; ПП „ГЕРБ“; ПП „ВОЛЯ“, Коалиция „БСП за България“ и Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“.

Пълни листи за общински съветници са представили единствено ПП „ГЕРБ“ и Коалиция „БСП за България“ – по 13, като ПП „ГЕРБ“ няма издигната кандидатура за кмет на Община Златица. Общо регистрираните кандидати за общински съветници са 74.

Източник: ЦИК и ОИК-Златица