ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Антон почете паметта на Апостола

Днес в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Антон се проведе почетен открит урок в памет на Васил Левски, на който присъстваха всички възпитаници и учители от училището.

Учениците от 4-ти клас с класен ръководител Петя Вълкова – Цветелина Димитрова, Никола Николов, Петър Петров, Аси Бейхан, Лилиана Стефанова, Нешо Нешев и Василка Петрова изнесоха презентация за живота и делото на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев.

Последва рецитал на емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, за което учителят по История Христина Генова разкри непознати детайли. Г-жа Генова разказа, че то се смята за последното написано от Ботев стихотворение, което има още един, отпаднал при публикацията му от Захари Стоянов, куплет:

„Умря той вече! Юнашка сила
твойте тиране скриха в земята!
О, майко моя, родино мила,
плачи за него, кълни съдбата.“

Учениците от 4-ти клас изпяха и песен, посветена на Васил Левски, а г-жа Генова разказа на всички присъстващи с каква огромна почит към подвига и делото на Левски се отнасят редица държави, в които има издигнати негови паметници независимо, че той не е стъпвал на тяхна земя:

„Всяка година ние отбелязваме годишнината от обесването на Васил Левски – възпоменание на най-големият герой на България, който преди години с общо гласуване на българския народ бе обявен за най-великият българин на всички времена.

За Васил Левски тук ще използвам едни думички на Стефан Цанев: „Ако Любен Каравелов“, казва той, „е бил най-умният, Христо Ботев – геният, Васил Левски е бил най-храбрият“. Но Васил Левски е в същото време и най-умният, и най-храбният и геният, защото наистина такава гениална организация, която той създава като организатор на Вътрешна революционна организация, такава здрава система, която прилича на една държава в държавата, при силната полиция от страна на Османската империя, да не може да я разконспирира напълно и да бъде запазен архивът такъв, какъвто е – изнесен пределите на България и да го спаси… Ето сега това го доказва и историческата наука.

В последните години българските учени, на толкова добри историци им се дава възможност да се ровят из османските документи и наистина това излиза като факт. Въпреки силната османска полиция Васил Левски е знаел, че е въпрос на време тази силна полиция да стигне до него, така е организирал нещата, че много малко хора около него са имали ясна представа за самата Вътрешна организация. Такава система е създал, че да бъде възпрепятствана тогавашната добре организирана шпионска и полицейска система на османлиите.

Не бива да си правим илюзии – по това време те са модернизирали своята армия и полиция, и действително той не е могъл дълго време да бъде скрит за полицията. Но, аз пак отново се връщам на поводът на нашето събитие. Отбелязваме годишнината от обесването на най-великият българин затова, защото наистина заслужава да черпим пример от неговото дело.

Васил Левски на много места в своите писма казва, че революцията трябва да е всеобща. Добре организирана. Масова. Целият български народ участва. За да можем ние дествително не само да чакаме помощ отвън, да покажем, че можем наистина да се вдигнем и да покажем на света, че имаме нужда от свобода. Не само да получим някаква политическа свобода и нещо да притискаме османската империя да ни я даде, а наистина да извоюваме една наистина свободна демократична държава. Такава, за каквато всички българи и днес мечтаем. Във всички времена. Дори и днес!

Много паметници има на Васил Левски по света. И на някои места тези паметници са направени не от българи, а защото той е вдъхновил хората да черпят пример от неговата личност и неговото изключително дело.“

В откритият урок в памет на Васил Левски в село Антон бе включено и представяне на стихотворение, написано от седмокласникът Иван Маджаров по случай 150 годишнината от обесването на Апостола:

НЕСЛОМИМ

В малко градче под Балкана,
сгушено в скута на мама
силно момче се родило.

Русокос, синеок,
вярвал силно в Бог.
В манастир отраснал той,
за да стане нашия герой.

Със своите сподвижници, събратя,
подготвяли на българите свободата,
но друг план имала съдбата,
На Левски провалила се мечтата.

Фалшив „приятел“ го предал,
но вместо да потъне във забрава,
въздигнал го във вечна слава.

Събитието завърши с представяне на портрети на Васил Левски, нарисувани от учениците. Директорът на училището г-жа Радка Христова, която преподава и рисуване, поздрави младите художници за таланта и усета, който са вложили в изображенията на Васил Левски. Г-жа Христова благодари на включилите се в организирането на почетния открит урок за Васил Кунчев.

Подготви: Петя Чолакова