ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Антон проведе открит урок за Яворов в Чирпан

На 18-ти март 2024 г. ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Антон бяха на посещение в Къщата-музей на „геният на българската лирика“ Пейо Крачолов Яворов в родния му град Чирпан, където изнесоха открит мултидисциплинарен урок на тема „Пейо Яворов – творецът и революционерът“, подготвен под ръководството на г-жа Вера Бойчева.

Инициативата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Антон е по повод 110-годишнината от смъртта на поета, която се отбелязва есента на тази година. Мотото на откритият урок бе „Аз сам не живея – горя!“, като в него активно участие взеха учениците от 4, 5, 6 и 7 клас, а учениците от начален етап бяха в ролята на гости и зрители.

В конферентната зала на Къща-музей „Пейо Яворов“ – гр. Чирпан антонските момчета и момичета представиха рисунки, презентации и изнесоха рецитал от стихове на Яворов. Повече за инициативата разказват от училището:

Събитието, което организирахме, се състоя в конферентната зала на музея и започна с китка от тракийски народни песни от богатата палитра на българския песенен фолклор в изпълнение на Никола Стоев, преподавател по музика. Последваха мултимедийни презентации, посветени на живота и творчеството на Пейо Яворов, табла върху революционната му дейност и поезията му, изготвени от учениците от 6-ти и 7-ми клас. Учениците от 4, 5, 6 и 7 клас изнесоха и рецитал по Яворови стихове, както на български, така и на английски език.

Преподавателката по изобразително изкуство Елица Димитрова и нейни ученици представиха множество талантливо нарисувани портрети на Яворов. Обобщение на урока направи Вера Бойчева – учител по БЕЛ. Нейният разказ вдъхнови всички присъстващи и ги накара още повече да заобичат необятната яворова личност.

Всички участници в урока, учители и ученици, бяха поздравени от директора на училището – г-жа Радка Христова. Тя подари за спомен на уредника на музея романа на ученичката Анджела Лесова, издаден от училището“.

Уредникът на Яворовият музей в гр. Чирпан г-н Тодор Иванов представи пред антончани по увлекателен начин интересни, малко известни факти от живота на твореца и разказа за отношението на арменците към него. Г-н Иванов поздрави учениците за интереса и доброто представяне, и подари две книги за Яворов на училищната библиотека. Той изрази своето възхищение от уважението, което представителите от Антон са изразили към личността на Яворов, като сподели, че всички участници в урока заслужават аплодисменти.

Директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Антон г-жа Радка Христова подари за спомен на уредника на музея г-н Тодор Иванов роман на ученичката Анджела Лесова, издаден от училището.

Учителите и учениците разгледаха експозицията на музея и личните вещи на Пейо Тотев Крачолов, каквото е истинското име на бележития творец, писал и под псевдонимите Джемо, Отело, Пейчо, И. Крачев.

След посещението в музея, учениците и учителите от антонското училище поднесоха венци на паметника на поета, разположен в центъра на красивия Чирпан.

Антонската група посети и най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“, разположен в село Златна ливада, за който местните разказват, че е основан от светеца Атанасий. Монасите от манастира им показаха копие от препис на известното Реймско евангелие, което се пази в манастира. Реймското евангелие е пергаментен ръкопис, състоящ се от две части –  32 страници от които са изписани на кирилица, а останалите 62 – на глаголица. То е известно с факта, че векове наред то е било използвано при коронацията на френските крале. Когато се заклевали, те полагали ръце върху древната красива книга с красив обков, в който били инструктирани реликви. Днес оригиналният ръкопис се съхранява в трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до него се разрешава само в много изключителни случаи.

манастир св. Атанасий

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Антон получи от старозагорския митрополит – луксозно издание на преразказ за деца на Светото евангелие. По време на пътуването децата и техните учители се насладиха на великолепната природа и равните полета на китна Тракия.

Автор: Петя Чолакова
Източник: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Антон