„От небето идва любовта“ – VII-ми Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен се проведе в Чавдар

На 29-ти и 30-ти май 2021 г. в Чавдар се проведе VII-ми Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта“. Фестивалът бе открит от председателя на НЧ „Надежда-1900“ Иван Терзиев:

„Уважаеми гости, скъпи приятели,
Добре дошли на VII-мият Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта“, който се организира от Община Чавдар и Народно читалище „Надежда-1900“ под патронажа на кмета г-н Григор Даулов.
Имам удоволствието да ви пожелая успех и приятни моменти в двата дни, в които ще бъдем заедно.

През 2014 г., по инициатива на г-жа Таня Илкова, служител в читалището и безрезервната подкрепа на тогавашния кмет на Община Чавдар г-н Пенчо Геров, беше дадено началото на този значим за общината ни фестивал.
Години наред и труда на много хора бяха нужни да го съхраним и доразвием, за да можем днес да му се радваме.
Музиката, която се изпълнява, има своето значимо място в музикалната палитра на България. Ще бъдат изпяти песни и обичани шлагери, вълнуващи и днес сърцата на няколко поколения българи, предизвикващи незабравими спомени със своето очарование и романтиката на изминалите години.
„От небето идва любовта! Тя събира и гори в постеля.
Знае земното си чувство тя, даже и през Страстната неделя!“
Приветствам ви с добре дошли!“

Журито на шлагерния фестивал в Чавдар бе в състав:
– Бони Милчева – председател на журито, класическа певица, автор и водещ на предаването за стари градски песни „Ако зажалиш…“ на национална телевизия СКАТ;
– Мария Сариева – музикален педадог;
– Ирина Славчева – арт мениджър;
– Галина Томова – методист в националната библиотека.

Първото изпълнение и поздрав за всички присъстващи поднесоха домакините от ГСП „Спомени“ – Чавдар с музикален ръководител Кузман Кузманов, който изрази впечатленията си от добрата организация на фестивала и красивата украса. Музикален поздрав поднесе и 12-годишната Мирена Василева от с. Чавдар.

44 състава взеха участие в двата дни, сред които от различни краища на България, сред които от Копривщица, София, Пазарджик, Попово – Търговище, с. Марково, Пловдивско, Велинград, Русе, Варна и други.

ВГ „Спомени“ с. Чавдар с ръководител Кузман Кузманов

Победители от VII-мия национален фестивал в различните категории – индивидуално на първо място се наредиха: Лола Калева от София, Дияна Иванова от с. Марково, община Пловдив, Стоян Димитров от Ботевград, Георги Икономов от София, Петър Димов от Хасково.

При груповите участници – четири групи заеха призовите места:
– ВГ „Зорница“ – с. Дъбене, община Карлово;
– ВГ „Велина“ – гр. Велинград;
– ВГ „Романтика“ – с. Иваново, Русенско;
– ВГ „Акустика“ – гр. София.

При дуетите на първо място стана дует „Антола“ от гр. Попово.

Специалната награда на кмета на Община Чавдар Григор Даулов получи ВГ „Георги Шаранков“ – гр. Пазарджик.

За най-атрактивен участник на фестивала бе определен 91-годишния Никола Добрев от гр. София. Наградата на публиката грабна Димитър Френски от Пазарджик.

Всички получиха грамота за участие под формата на бутилка и бурните аплодисменти на публиката.