От днес с маски и на открито!

Със Заповед на Министерството на здравеопазването, от днес (22.10.2020 г.) влиза в сила противоепидемичната мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.  

На пазари, спирки, търговски улици, магазини, банки, административни сгради, групови работни дейности на открито е там е ключово използването на маски. Ако ходите сам на улицата, ако се разхождате из парка или разхождате кучето, нямате нужда от маска. Важното е дали има дистанция от 1,5 м., ако я няма тогава маската е задължителна“, пояснява доц. Ангел Кунчев от НОЩ.

Ето какво още обясни доц. Кунчев: „Много е остра кривата на нарастване на заболеваемостта през последните 14 дни, искаме показателите да не растат, но сме далеч от тази цел. Със сравнително по-ниски темпове се увеличава смъртността. Постепенно се намалява възрастта на смъртността, но без да се увеличава броят.

С 136 на 100 000 теста ние сме на 21-во място в Европа и на 4-то място на Балканския полуостров по заболеваемост, като и на 9-то място в Европа и на 4-то на Балканите по смъртност. Само Видин остана в „зелената“ зона, вероятно голяма част от областите в „оранжевата“ зона ще преминат „червената“ следващата седмица. 

Никой не казва, че маската предпазва на 100 %, само казваме, че ако носиш маска и човекът срещу теб носи, има 90 % вероятност да не се заразиш. Възможно е и да се заразиш и като носиш маска, но ние гледаме голямата статистика. Няма да затваряме държавата.“

Източник: МЗ и Канал 3