Отпускарско „Аурубис” с ново инвестиционно намерение за трети „резервен” резервоар за сярна киселина

На 03.07.2018 г. Община Пирдоп уведомява своите жители, че фирма „Аурубис България” АД – Пирдоп има ново инвестиционно намерение – да изгражда нов „резервен” резервоар за сярна киселина. Съобщение за същото е публикувала и Община Златица, но на 04.07.2018 г.

http://pirdop.bg/index.php?option=mess&mess_id=2097

http://www.zlatitsa.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Инвестиционното намерение на „Аурубис” за резервния резервоар се появява само няколко месеца след като същата фирма имаше същото инвестиционно намерение – през месец януари 2018 г. тя уведоми „незасегнатото” пирдопско-златишко население, че ще изгражда втори резервоар за сярна киселина, който ще е само резервен и няма да се пълни… Тогава напоително обясниха, че това не е в следствие увеличеното производство на сярна киселина, както и увеличеното основно производство на предприятието.

Има – няма само 6 месеца след първия резервен резервоар (втори за сярна киселина), се появи нуждата от втори резервен резервоар (трети за сярна киселина) на територията на завода – която пък се намира над градчетата Пирдоп и Златица.

В новото инвестиционно предложение вече се говори, че „към настоящия момент склада за дребни пратки е оборудван с два съществуващи резервоара за съхранение на сярна киселина”, без и дума да се каже, че всъщност единия уж бил резервен. „Двата резервоара са с обем от 100 куб. м.”, като и двата са оборудвани „със система срещу препълване и ниво сигнализация”…

Е, нали резервния резервоар за сярна киселина от януари нямаше да се пълни, а щеше да е резервен и да се използва при необходимост. Как така след има-няма шест месеца на предприятието му се налага  отново да изгражда резерва. И както са я подкарали на всеки шест месеца по един резервен резервоар, току виж опасали Златица и Пирдоп с резервоари. Резервно.

Както и през януари 2018 г., „Аурубис” обяснява, че „предвижда третия (резервен) резервоар за съхранение на сярна киселина в склад за дребни пратки, да бъде аналогичен на съществуващите два резервоара. Съответно, с обем от 100 m3”.

https://www.srednogorskibagri.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3/

Въпросът е защо още през месец януари „Аурубис” не уведоми гражданите и „незасегнатото” население, че ще изгражда два резервни резервоара, а го кара на парче – по един на шест месеца?

Важно е да се отбележи, че от „Аурубис” ще контролирано ще отстраняват АРСЕН. Е, как така ще отстраняват контролирано нещо, което уж нямаше в обработваните от тях концентрати?

„- Третият етап е контролирано отстраняване на арсена. Използва се ферихлорид за улавяне на останалото неутаено при втория стадий количество арсен, така че да се достигнат нормите за изпускане на водите във водоприемника р.Пирдопска. Крайното pH на процеса е между 6 и 9.”

От години граждани и граждански организации сигнализират за тежки замърсявания с арсен в района – особено на водите, като след репортаж на бТВ стана ясно, че от завода в местните реки се вливат води с над 40% наднормено количество арсен. От фирмата отрекоха и заметоха данните. Местните власти мълчат услужливо за това замърсяване и от години адвокатстват на фирмата, навеждайки се удобно, доволни от това, че техни приближени фирми работят в завода.

„С изграждането на резервния резервоар няма да се увеличи количеството на съхеаняваната сярна киселина, т.к. същият ще се използва само при авария или на планирани дейности по подръжката на някой от двата съществуващи резервоара. Съответно, главното и единствено предназначение на третия /резервен/ резервоар е подсигуряване на допълнителни мерки за намаляване на риска от аварийно замърсяване на компонентите на околната среда от площадката на склада за дребни пратки” – твърдят от фирмата. Същото твърдение се съдържаше и в предишното им инвестиционно предложение за изграждането на втория резервоар, който уж щеше да е само резервен и няма да има увеличение на количеството съхранявана сярна киселина”… Явно твърденията от януари не отговарят много, много на истината, но фирмата отдавна е доказала своята некоректност спрямо местното население.

В същото време, тези дни пред МБАЛ-Пирдоп е забелязана Мобилна лаборатория за замерване на въздуха в района и установяване на завишено замърсяване. Случайно или не, мобилната лаборатория е позиционирана до сами пункта на завода, който уж следи замърсяването. Защо ли, обаче, Мобилната лаборатория не дойде в ранни зори без да предупреди предприятието, за да може да извърши реално замерване, а се изтъпани на публично място, за да я видят всички и предупредят ръководителите заводски да намалят мощностите?!?

И това се случва всеки път, когато ИАОС реши да направи контролни замервания. А нищо чудно да се обаждат предварително да предупредят, че ще се разхождат из района…

И отново, и отново фирмата ни уведомява, че няма да ни замърсява и няма да се увеличи броя на засегнатото от емисиите на вредни вещества в околната среда население… Е, то няма как да се увеличи засегнатото от емисиите на вредни вещества, изпускани ежедневно от завода засегнато население при този демографски срив в Пирдоп и Златица. Населението главоломно намалява – емигрирайки в по-чисти райони на България, или просто измира от тежките замърсявания и болести. Високото съдържание на арсен и други тежки метали във въздуха, водите и почвите, на които се „радват” местните жители, са от добрите намерения на немската фирма, която от години е заробила двете общини, осигурявайки си подкрепата на местните управляващи.

Прави впечатление, че тихомълком е уволнена Здравка Николова, която години наред бранеше интересите арубисови като общински съветник от БСП. Малко повече от месец след като съпруга й напусна ОбС-Пирдоп (бе съветник от ГЕРБ) по факса същата е получила уведомление за своето уволнение – както твърдят местни източници.

Резонно е да си зададем въпроса дали фирмата-колонизатор удобно не се освобождава от тези, които няма как вече да й служат. Явно докато си общински съветник и кмет – може спокойно да работиш във фирмата или фирмите ти да работят в завода, но след като не си вече ни кмет, ни съветник – ти и твоите роднини губят своите позиции и стават ненужни на мощната немска компания?!?

А къде отиде Георги Николов? И какви действия ще предприемат общинските съветници от Пирдоп и Златица, за да защитят намаляващото засегнато население на двете общини от поредния „резрвен” резервоар за сярна киселина на „Аурубис” и от арсена, който се изпуска от години и трови наред???

А обичайните „зелени” мълчат угодно винаги, когато Аурубис се „оптимизира”…

 

 

https://www.srednogorskibagri.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3/

 

http://pirdop.bg/index.php?option=mess&mess_id=2097