Отмениха тържествата за Деня на родилната помощ

Заради въведените противоепидемични мерки общините Антон и Пирдоп отмениха планираните тържества по повод 21-ви януари – Деня на родилната помощ, наричан още Бабинден (по стар стил).

ОБЩИНА АНТОН: Уважаеми жители,

На 21-януари отбелязваме Деня на родилната помощ или наречен още Бабинден! Денят е посветен на жените, които помагат на родилките за появата на нов живот, а именно лекари, акушерки и бабите.

По стара традиция на този ден се извършва ритуал свързан с къпане на малките деца от бабата (народна акушерка), съпроводено от благословии, намазване на децата с мед и масло, бабата се дарява с вълна и обредни кравайчета.

Следва угощение на младите булки, като носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Последва поливане на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа и чорапи.

Община Антон и тази година е подготвила подаръци за всички новородени през 2022 година. В предвид върлуващите грипни вируси, вероятността от обявяване на грипна епидемия, както и с цел превенция разпространяването на вирусите сред най-малките жители на село Антон, тази година няма да бъде организирано традиционното честване на Бабинден.

Общинска администрация Антон!

………………………….

ОБЩИНА ПИРДОП: УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На 21 януари по традиция отбелязваме на Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Във връзка с въведените временни противоепидемични мерки на територията на Софийска област за периода 20-27.01.2023 г., насроченото за 23 януари тържество за децата, родени през 2022 г., ще се проведе след отпадане на мерките. Допълнително ще ви уведомим за датата, часа и мястото на провеждане.С пожелание да се раждат повече деца, да растат здрави и щастливи, да са гордост и радост на всички.

Общинска администрация – Пирдоп