Откриха указателни табели в Златица за популяризиране на Часовниковата кула и Метоха

В изпълнение на партньорската програма между Община Златица и „Аурубис България” АД – Пирдоп, днес бяха официално открити монтираните табели в началото на град Златица, указващи местни забележителности. На официалното събитие, на което присъстваха представители на фирмата, представители на ОбА-Златица, кметът инж. Стоян Генов поясни:

„В партньорската програма на Община Златица с компанията „Аурубис България” е включено популяризирането на културно-историческия туризъм в град Златица. На това е посветено и днешното събитие – откриването на указателните табели, на които са отбелязани две исторически забележителности в нашия град, както и посоката към тях. Това са Часовниковата кула и златишкият метох.

Часовниковата кула е строена 1777 г., висока е 17 метра и камбанният ѝ звън се разнася на 17 километра разстояние в котловината. Изградена е от каменни зидове, 10 на брой, които са разделени с дървени греди. Тя е служила и за наблюдение, и за отбрана. Днес е символ на нашият град и грее от герба на Златица.

Другият исторически обект, това е златишкият метох, който е строен около 1834 г. и е служил за административна сграда към църквата „Св. великомъченик Георги Победоносец”. В даден момент дава убежище на Апостолът на свободата Васил Левски, който през 1872 г., на рожденият си ден, е бил в Златица. Основал е и в нашият град революционен комитет.

Златишкият метох е една емблематична сграда, която през миналата година бе изцяло реставрирана, в автентичният си вид, от компанията „Аурубис България”, за което изказвам своята благодарност. И днес е едно впечатляващо място, което всеки един може да посети.

Популяризирането на тези два обекта е само част от редица съвместни с „Аурубис” инициативи, които целят да поставят Златица на туристическата карта на България. Тези инициативи включват за в бъдеще фотопленер, който предстои да обявим. Също така създаването на нов туристически сайт, по който работим съвместно с „Аурубис” и, разбира се, проекта „Дядовата ръкавичка”, който е инициатива на компанията, подкрепена от общината. Той в момента е във фаза набиране на проекти. Предстои през следващата година неговата реализация.

Използвам възможността да благодаря на г-н Курт и ръководството на компанията, за съвместните инициативи със средства, които компанията реализира в града Златица, община Златица – град, разположен на кръстопът. Град с древна история. Заслужава си да бъде посетен”.