Откриха реновирана детска площадка в Чавдар

Тържествено в Чавдар бе открита обновена детска площадка в градинка, находяща се в долния край на селото – на ул. „Георги Димитров“ и ул. „Дечо Стефанов“. Ремонтът и освежаването са осъществени с финансови средства от Програмата за благотворителност „Българските добродетели“, , основана по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД, Геотрейдинг АД. Осъщественият проект е с фокус върху най-малките жители на общината.

Официалното откриване на детското съоръжение се състоя на емблематичната дата 20-ти април – Априлското въстание, избухнало в IV-ти революционен окръг през 1876 г., в чиито състав влиза и село Чавдар.

Кметът на община Чавдар Григор Даулов, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД и Симеон Бабуров, изпълнител на проекта заедно прерязаха трикольорната лента. На събитието присъстваха още Павлина Павлова, секретар на общината, служителите от ОбА, представители на дружествата-дарители и жители на селото. За радостни детски игри, кметът плисна и менче с вода.

Кметът Даулов изрази своето удовлетворение от изпълнението на проекта,  като сподели пред присъстващите:
„Използвам случая да благодаря на четирите компании, Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг за тази изключително значима благотворителна програма „Българските добродетели“, по която се осъществява и този пореден проект.

Инициативата е насочена към развитието на младите хора, към много социални дейности и ние за пореден път искаме да покажем, че виждаме перспективи за развитие и в по-отдалечените райони в Чавдар, не само в центъра, а и в този квартал младите семейства с деца ще имат възможност да прекарват добре свободното си време, децата да се забавляват заедно“.

Кметът обясни, че проектът включва много нови неща – изцяло нова ограда, алеи, нова беседка, детска площадка, осветление, което не е съществувало преди в тази градинка. „Мисля, че Чавдар върви в посока да осигурява на децата, младите хора и семействата добри житейски условия, като влагайки усилия в тази посока вярвам, че това ще допринесе за увеличаване на населението на нашата община и заселването тук на млади семейства. Интересът към заселване в Чавдар е изключително голям, като има желаещи както да се заселят тук за постоянно, така и такива, които идват тук с цел туризъм“.

„Надявам се, че ще продължим в същия дух. Имаме вече и новите проекти, които са включени в тазгодишната кампания по Програмата за благотворителност „Българските добродетели“, допълни той като благодари още веднъж на компаниите и пожела на добър час на този обект, който да се използва със здраве от всички хора.  

Изпълнителният директор на Геотехмин ООД, Доминик Хамерс се обърна към присъстващите: „За нас това е инвестиция в облагородяване и подобряване на качеството на живот в населените места, където нашите дружества извършват своята дейност. Ние ще продължаваме, в рамките на договора, който е подписан с общината, да подкрепяме проектите, които ръководството на общината ни предлага. Възползвам се от случая да пожелая на децата да се радват на тази площадка“, пожела той.

Инж. Драгомир Драганов се обърна към присъстващите с думите: „Аз съм много радостен, че Елаците-Мед и другите дружества от Група ГЕОТЕХМИН имат възможността да помагат на това красиво балканско село и да благодаря на общината и на общинските съветници, защото ние винаги срещаме разбиране и съдействие от тяхна страна. Те би трябвало да очакват от нас винаги да подкрепяме такива проекти, които са в интерес на развитието и благоустрояването на това красиво село. Надявам се в бъдеще да продължим с още повече такива дейности по програмата, и както каза г-н Даулов, Чавдар да става все по-красиво и все по-привлекателно населено място за хората и за почивка“, сподели той.

Изпълнител на проекта е местната фирма „СИМСТРОЙ-2000“.  С реновирането на тази площадка местата за игра на най-малките жители на Чавдар се увеличиха с още едно.

По сключеното през 2021 г. споразумение вече са реализирани проекти в сферата на инфраструктурата, градската среда, здравеопазването и образованието. Сред тях са ремонт и обзавеждане на здравен кабинет, провеждане на безплатни медицински прегледи, ремонт, оборудване и обзавеждане на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, провеждането на зелено училище за децата. В момента се извършва ремонт и преустройство на хижа „Сакарджа“.