Откриха паметник на Стоян Николов в Златица

На личен ден Петровден в центъра на град Златица (пред пощата) официално бе открит паметник на Стоян Николов – световен и европейски шампион по класическа борба. С благодарствени думи към присъстващите на откриването на паметника се обърна дъщерята му  Даниела Николова, която изказа своите искрени благодарности към всички, допринесли идеята за поставянето на паметника да се осъществи.

Даниела Николова: „Искам да благодаря на всички, които с присъствието си почетоха паметта на моя баща. Има нещо много символично в това, че сме днес тук на този площад, на който преди много години е поставен един голям телевизор на пощата, по време на големите състезания по борба и всички златичани са се струпвали тук с вълнение да наблюдават хватките на бореца Стоян Николов. Неговите съграждани са го приветствали, когато той се е завръщал в родната Златица от поредното състезание с поредната спечелена победа.

Стоян Николов често е бил гост на ресторант „Средногорие“, където се е срещал със своите приятели. Когато го изпращахме, за последно този площад бе почернял от събралите се хора, дошли да си вземат последно сбогом с него.

Цялата тази енергия днес намира своето отражение около паметника, който откриваме днес. Искам от името на цялото семейство да изразя своята огромна благодарност към Община Златица, към всички негови колеги, които днес дойдоха да споделят с нас този важен ден. И преди всичко искам да благодаря на тази Златица и на тези златичани, които след толкова години показаха, че помнят, не забравят и ценят паметта на големия златичанин Стоян Николов“.

След официалните приветствени слова на представители на община Златица, думата бе дадена и на негови съотборници и съратници в спортното дело. Думата взе и Александър Томов – световен и европейски шампион по борба, който сподели свидни спомени за изживяванията си със Стоян Николов по различни състезания.

Александър Томов – петкратен европейски, петкратен световен шампион по борба: „Радвам се, че днес сме се събрали да уважим този човек, който даде всичко от себе си, за да постигне успехи не само за златичани, но и за цяла България. Стоян беше изключителен човек. Заедно сме били в много състезания, в различни категории, но сме участвали, за да печелим за България. Цоцо ми беше като батко, защото бе 12 часа по-стар от мене. Жалко, че трябваше да ни напусне толкова рано, но винаги ще го нося в сърцето си“.

Венци и цветя бяха поднесени и от Спортен „Клуб „Стоян Николов“, както и от дарителите за изработването на паметника. Сред тях „Дънди Прешъс Металс“, „Елаците Мед“, „Аурубис“, ЕТ „Клиге – Нанко Клиновски“, Николай Николов, Община Златица и други. Сред официалните гости на събитието бяха още инж. Алекси Кесяков – кмет на Община  Челопеч и Стойно Стойнов – Директор „Обогатителна фабрика“ – „Елаците Мед“ АД.

„Големият Стоян Николов доказа на света, че спортът е преди всичко усилие и самовъзпитание“. И както е казал неговият треньор Иван Минкин по време на едно състезание, проведено отново на площада в Златица, в което Стоян Николов успява да класира отбора на Софийски окръг в „А“ група, вдигайки му ръката пред всички: „Хора, на този човек трябва да направите паметник тук. Този човек заслужава паметник“…

Днес този паметник вече е факт. Поклон пред паметта на златичанина, донесъл слава на своя роден град. Поклон пред паметта на Стоян Николов.