Отворено писмо до Андрей Симов – кмет на Община Антон и председателя на СБХ Любен Генов

С Отворено писмо към председателя на Съюза на българските художници Любен Генов и към кмета на Община Антон Андрей Симов се обърна дългогодишния уредник на музей „Димчо Дебелянов“ град Копривщица Дойчо Иванов:

Уважаеми господа,
В покрайнините на село Антон, Софийска област, до рекичката Дълбок се намира паметник, придружен с каменен надпис (частично изгубил се), който съобщава, че паметникът е поставен от близките на наш сънародник, родом от Антон, убит при сраженията край река Драва през 1945 г. Ако се съди по стилистиката на паметника, изобразяващ скърбяща майка и много приличащ и близък на този на поета Димчо Дебелянов в Копривщица, може да се предположи, че има вероятност той да е дело на именития наш скулптор академик Иван Лазаров.

Според нас Община Антон трябва да прояви заинтересованост и да бъде установено дали това е така, или става въпрос за произведение на друг скулптор. Ето защо се обръщаме към Вас г-н Генов с молба за съдействие от страна на Съюза, която се надяваме да бъде подкрепена и от Община Антон, кмета, съветниците и цялата общественост, да бъдат изпратени експерти, които да установят дали авторството на въпросната скулптура е наистина на академик Иван Лазаров. Защото, ако това е така, мястото на скулптурата най-малко се полага да бъде в края на село Антон. Подходящо и подобаващо място е центъра на селото, до чешмата. Където паметникът, независимо от автора, според нас би се превърнал в забележителност за селото. Като се постави и подходящ надпис.

С най-добри пожелания:Дойчо Иванов – тел. 088 635 35 19doicho54@abv.bgПавел Николов – тел. 087 65 63