Отбелязаха Денят на лозаря и в село Каменица, община Мирково

Секретар-библиотекаря Тодорка Пашова извършва ритуала по зарязването на лозата

Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете! Хайде, наздраве!

Денят 14-ти февруари се нарежда сред най-почитаните и обичани български празници, предшестващи идването на пролетта. И тази година в село Каменица не пропуснаха да спазят старите български традиции – да подрежат лозите, за да са плодовити.

Ритуалите на Трифоновден са изпълнени с множество специални действия. Мъжете отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на три места я поливат с донесеното вино. След това избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци. Шествието минава през всички къщи, за да „прелива през праговете им“ плодородието.

Дните, следващи Трифоновден, се наричат „трифунци“ и в народното поверие се отбелязват за предпазване от вълци.

В нашия народен календар празникът на Св. Трифон се явява наследник на древните тържества, посветени на Дионис. Тракийските племена, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители.

В своята поема „Дела и дни“ Хезиод (VIII-VII в. пр. Хр.) дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино: „Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис.“

В чест на  празника, неуморните читалищни виночерпки от село Каменица запретнаха ръкави, умесиха погачи и зарязаха лозите, след което всички се събраха на всеобщо тържество.