Остра полемика около данъците в Пирдоп

Разписка за платен данък на жител от гр. Пирдоп (B.B), качена в социалните мрежи

На личен профил, наименуван „Община Пирдоп“, за който се предполага, че е официален на общината, е публикувано важно съобщение към пирдопските граждани:
„Важно! Започва плащането на данък МПС в Пирдоп
Уведомяваме собствениците на моторни превозни средства, че от днес започва плащането на годишния данък МПС в Община Пирдоп.
Данъкът е вносим еднократно или на две вноски:
– първа вноска до 30.06.2019 г.
– втора вноска до 30.10.2019 г.
При еднократно плащане на дължимата сума до 30.04.2019 г. се прави отстъпка от 5%.“.

Не закъсняха facebook-коментарите на граждани, минали да си платят данъка. Те изразяват своето възмущение и качват снимки на разписките, които са получили от общината, от които е видно, че са внесли по-висок данък. Ето и част от коментарите на потърпевшите:
St. Domyschiev:  Данъците на колите са повишени със 100% в град Пирдоп, уви, вярно е…
С. Иванова: Не е вярно! Нашите са малко увеличени.
П.Х-Радунчева: Зависи. Нашият е паднал драстично. Тази сума не е за коментар…
St. Domyschiev:  То и дупките по нашата улица не са за коментар.
Ст. Мечкаров: Така е, идат избори…
Г. Прасков: За тази стара, занемарена и разбита инфраструктура, и 2 лева годишно са твърде много…

Данъците на старите автомобили бяха вдигнати в цялата страна с цел да се намали замърсяването на въздуха въпреки, че становището на повечето експерти е, че това няма да доведе до по-чист въздух. Това, в най-голяма степен важи за общините Пирдоп и Златица, където основният замърсител на въздуха, водите и почвите не са автомобилите на хората, а МДК (Аурубис), от чиито комини ежеминутно се изпускат тежки метали, в това число арсен и кадмий.

Данъците трябва да се основават на реалното замърсяване. Защото сега един 20-годишен автомобил с газова уредба замърсява по-малко от един бензинов евро-6 чисто нов. Това е реален факт. Но в данъка му това няма да бъде отразено. И обратно. Един изправен автомобил с работещ катализатор замърсява по-малко, но друг автомобил, който дори и да е нов, но катализаторът му е свален, той ще замърсява повече, но данъкът няма да се определя от реалното състояние, а единствено от някакъв нормативен белег и сертификат от производителя“, обясняват експерти.

Тепърва средногорци ще усетят увеличението, но не и подобряване на качеството на въздуха, който дишат, нито това на улиците, по които ежедневно трошат колите си. И не само в Пирдоп. Положението в съседната община Златица е още по-плачевно.